A német alkancellár szerint az AfD tagjai úgy beszélnek, mint ahogy náci apja tette

külföld
2016 június 13., 04:08
comments 86

Sigmar Gabriel gazdasági miniszter és alkancellár egy hétvégi interjúban beszélt a parlamenten kívüli, de egyre népszerűbbé váló Alternatíva Németországnak párt (AfD) politikájáról. A bevándorlás- és muszlimellenes pártról többek között azt mondta:

"Mindent, amit mondanak, már hallottam. Csak hogy világos legyen: a saját apámtól. Aki utolsó lélegzetéig náci volt."

Az AfD múlt hónapban mutatta be nyíltan muszlimellenes programját, amiben többek között leszögezték, hogy az iszlám nem Németország része. Betiltanák a minareteket, a müezzinek imába hívását vagy a fejkendőt a nőkön. A párt vezetője, Frauke Petry pedig arról beszélt korábban, hogy a német rendőrségnek késznek kéne lennie lelőni az országba illegálisan belépő migránsokat.

Sigmar Gabriel alkancellár. Fotó: AFP/ Gregor Fischer
photo_camera Sigmar Gabriel alkancellár. Fotó: AFP/ Gregor Fischer

Gabriel szerint az AfD tagjai a modern Németországot tagadják. Mint mondta, szerinte a párt tagjai a hatvanas évek elnyomott német társadalmához akarnak visszatérni, amikor a nők még otthon voltak, a külföldiek, melegek és leszbikusok pedig láthatatlanok kellett, hogy legyenek. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.