Barcelona, Milánó és a Róma a zika által leginkább fenyegetett európai városok

2016 június 13., hétfő 21:35
94

A WHO és független szakértők is azon tanakodnak, hogy mekkora eséllyel törhet be a Dél-Amerikában már ezreket megfertőző zikaláz Európába, és hogy melyek lehetnek a legfenyegetettebb régiók. Sokak szerint eleve aggasztó, hogy rengeteg európai városba a nyári főszezonban több tízezer turista érkezik a zika által sújtott országokból. A városok közül Párizs vezet, ahová júliusban és augusztusban várhatóan 120-200 ezer ember érkezik majd veszélyzónákból. Londonban ugyanez a szám 130 ezer, és Madrid sincs nagyon lemaradva.

A legfőbb európai gócok azonban nem ezek a városok lehetnek, hanem

Barcelona, Milánó, Róma és Madeira.

Ennek oka, hogy a zikalázat az Aedes aegypti nevű szúnyog terjeszti, de ez a faj nem él Európában. Ez alól Madeira viszont kivétel, az Aedes aegypti ugyanis megél a Portugáliához tartozó, de Afrika nyugati partjaihoz közeli szigeten.

Ide tehát elég egy ellenőrizetlen fertőzött is, akiről a szúnyogok továbbterjesztik a kórt, és máris kész a baj.

Madeira mellett azért a mediterrán városok lehetnek gócpontok a szakértők szerint, mert Európában is megél a Aedes albopictus (ázsiai tigrisszúnyog) nevű szúnyogfaj, és főleg a Földközi-tenger partvidékén fordul elő.

Az Aedes albopictus, azaz az ázsiai tigrisszúnyog (Wikipédia) Forrás: Wikipédia

Erről a szúnyogról egyelőre nem tudni biztosan, hogy terjeszti-e a zikalázat, de nem kizárható a dolog. Nem tudni azt sem, hogy ha Aedes albopictus terjeszti a betegséget, akkor milyen gyors lenne a zika európai terjedése.

Ugyanis míg Aedes aegypti főleg emberek vérét szívja, ezért sűrűn lakott városok környékén telepedik meg, addig az Aedes albopictus állatokkal is beéri, ezért élettere nem koncentrálódik a nagyvárosok közelében.

Aedes albopictus előfordul Olaszország szinte egészében, Horvátországban, Szlovéniában, Svájcban, Görögországban, Spanyolország és Franciaország tengerpartjain, de elvétve még a Benelux-államokban is.

Szakértők szerint, ha bebizonyosodik, hogy az Aedes albopictus is gyorsan képes terjeszteni a zikalázat, akkor a riói olimpiáról esetleg Európába hozott kór komoly károkat tud okozni Európában is.

A zikaláz általában enyhe lefolyású, nem halálos, a terhes nők magzatára nézve azonban nagyon súlyos következményekkel járhat: súlyos fejlődési rendellenességet, ún. kisfejűséget azaz mikrokefáliát okozhat. (StatNews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt