Sadiq Khan betiltja a body shaming-et a londoni tömegközlekedésen

Sadiq Khan. Foto: Wikimedia Commons

Sadiq Khan, London új - első muszlim - főpolgármestere már húzott egy-két váratlant hivatalba lépése óta: legutóbb például kitűzte a homofóbia elleni küzdelem nemzetközi napján a szivárványszínű lobogót a városházán.

Most hétfőn azt jelentette be, hogy megtiltja a body-shaming-et a városi tömegközlekedési eszközökön és megállókban, azaz nem jelenhetnek majd meg olyan reklámok, amik alkalmasak arra, hogy testképzavart idézzenek elő a fiataloknál. Mint például ez:

Angliában tavaly nagy felháborodást keltett az a fenti tweeten látható Protein World-kampány, aminek eltűntetésére 70 ezer aláírás gyűlt össze egy change.org-on megjelent petíción. Khan egyetért a törekvéssel, ezért most a londoni tömegközlekedési eszközökön a teljes tiltás mellett döntött.

"Két lány apja vagyok, és aggasztónak találom azokat a reklámokat, amik alkalmasak arra, hogy - különösen a nők esetében - szégyenérzetet keltsenek másokban a saját testük miatt" - nyilatkozta közleményben a főpolgármester, aki arra kérte a londoni tömegközlekedési vállalatot (Transportation for London), és a hirdetései felületeket értékesítő ügynökségeket, hogy júliustól hozzanak létre egy olyan bizottságot, amely vizsgálja, mely reklámok idézhetnek elő szégyenérzetet az utasokban.  (Quartz via Evening Standard)