Az MTVA szerint eddig kultúrgettó volt a Petőfi Rádió

2016 június 15., szerda 14:14
149

Írtunk mi is arról, hogy szerdán gyakorlatilag a teljes hazai popzenei színtér közös nyílt levélben tiltakozott a Petőfi Rádió átalakítása miatt, hasonló összefogásra még nem is igen volt példa. A rengeteg előadó, klub és menedzser szerint a rádió a korábbi években rengeteget tett a könnyűzenei élet felélesztéséért, most viszont attól félnek, hogy a Petőfinél zajló folyamatok miatt mindez veszélybe kerül.

A változásokat kritizálók szerint a rádió új arculatába kevésbé fognak beleférni az alternatívabb, kevésbé mainstream előadók és nagyobb teret fognak kapni a tehetségkutatókból érkező, jellegtelen produkciók.

Erre válaszolt délután az MTVA sajtóosztálya, többek között ezt írták:

"Ahhoz, hogy a Petőfi rádió továbbra is a leginnovatívabb adó maradjon a hazai rádiós piacon, arra is szükség van, hogy a legfrissebb slágereket, a világban történő zeneipari változásokat, trendeket is bemutassuk.

Az ebben rejlő sokszínűségtől nem félni kell, mert abban ugye mindannyian egyetértünk, hogy mondjuk egy Dér Heni mellett jól megfér egymással egy Belmondo nevű zenekar. Úgy tűnik azonban, hogy létezik az a szűk, üzleti kör, akik eddig haszonélvezői voltak a Petőfinek, nehezen fogadják el a változásokat. A nyílt levél ezeknek a közreműködőknek a sugallatára született és egyáltalán nem fedi le a magyar könnyűzenei élet egészét.

Persze minden átalakításban benne van, hogy egyesek lemorzsolódnak, mások pedig csatlakoznak egy adott médiumhoz. Egyelőre azok vannak többen, akik a felfrissített Petőfihez pártoltak. Az, hogy a Petőfi kitárta a kapukat és egy zárt kultúrgettóból nyitott és meghatározó adóvá vált, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az átalakulás óta megsokszorozódtak a dalpremierek, 30%-kal több a magyar zene, mint egy évvel korábban és létrejött egy olyan egyedülálló 5 órás műsor – a Dalra Magyar - amire nem volt példa a hazai rádiózás történetében. Ráadásul az új szignálok, az új műsorok is továbbra is azt erősítik, hogy a Petőfi még mindig a magyar piac trendteremtő rádiója."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt