Földi László szerint nem terrorcselekmény volt Orlandóban, hanem egyszerű gyilkosság

Terrorizmus
2016 június 15., 13:26
comments 162

Újra Földi László volt a köztévé vendége, ő soha nem okoz csalódást, ha szakérteni kell biztonságpolitikai kérdésekben. Legutóbb például arról beszélt, hogy ami a kiskunhalasi menekülttáborban folyik - a menekültek hangosan tiltakoztak a körülményeik miatt -, az egy háborús helyzet és reméli hadifogolytáborrá alakítják át a menekülttábort.

Most azzal a megállapítással szórakoztatta a nagyérdeműt, hogy nem terrorcselekmények, hanem egyszerű gyilkosságok történtek az Amerikai Egyesült Államokban és Franciaországban a közelmúltban. Ezzel az USA legnagyobb tömegmészárlására utalt, Orlandóban egy 29 éves férfi egy melegbárban agyonlőtt 49 embert és több tucatnyit megsebesített.

Keddre virradó éjszaka pedig Magnanville településen egy iszlamista férfi halálra késelt egy francia rendőrparancsnokot otthona ajtajában, majd túszul ejtette és meggyilkolta annak feleségét.

A szakértő úgy vélekedett, hogy mivel mindkét elkövető személyes indíttatásból cselekedett, az eseteknek nincsen közük a terrorizmushoz. Az Iszlám Államot csupán azért "keverték bele" az ügyekbe, hogy védjék saját magukat.

Úgy érvelt: ha egy bűnöző azt a látszatot kelti, hogy kötődik egy terrorszervezethez, akkor kevésbé akarják likvidálni a hatóságok, mert meg szeretnék találni a kapcsolódási szálakat. Másfelől, ha ideológiai hátteret vetít a tette mögé, akkor még hőst is csinálhat magából.

Földi László megjegyezte: az Iszlám Államnak ugyanakkor jó propagandát jelentenek ezek az elkövetők, ezért áll mögéjük, a média pedig tematizálással segíti a folyamatot. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.