Könnygázzal oszlatja a francia rendőrség az orosz és angol ultrákat

Kisebb összecsapásokról érkeznek hírek Lilleből, ahol a délután beálltával menetrendszerűen ismét egymásra talált az angol és az orosz tábor.

Az eddigi beszámolók szerint a rohamrendőrök hamar közbeléptek, könnygázzal szorították vissza az ultrákat. Volt még ezen kívül némi rohangálás is az utcákon. A városban több bár és étterem inkább ki se nyitott erre a délutánra.

Az oroszok délután kaptak ki nagyon simán a szlovákoktól, az angolok pedig holnap játszanak a walesiekkel a nagyon közel fekvő Lens városában. Mivel a két város ennyire közel van egymáshoz, sok angolnak már csak Lilleben jutott hotelszoba, ezért vannak most ők is bőven jelen a városban.

Moszkvában kedden behívatták a külügyminisztériumba Jean-Maurice Ripert-t, Franciaország nagykövetét a Marseille-ből Lille-be tartó orosz szurkolói busz feltartóztatása miatt. A misszióvezető figyelemét felhívták arra, hogy az orosz állampolgárokkal szemben diszkriminatív módon és válogatás nélkül léptek fel.

Közölték vele, hogy az oroszellenes hangulat szítása az orosz válogatottnak az Eb-n való részvételével kapcsolatban negatív hatással lehet a kétoldalú viszonyra.

PHILIPPE HUGUEN / AFP

A diplomáciai feszültség oka az, hogy francia kommandósok Cannes egyik elővárosában kedden feltartóztattak egy, az orosz-szlovák mérkőzésre tartó buszt, amelyen az Összoroszországi Szurkolói Egyesület tagjai és más személyek utaztak. A járművön tartózkodó mind a 43 embert őrizetbe vették a marseille-i összecsapások miatt. Közülük 11-et sajtójelentések szerint szerdán elengedtek.

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az állami dumában közölte: szóbeli üzenetet intézett francia hivatali partneréhez, Jean-Marc Ayrault-hoz, amelyben azt követelte, hogy Franciaország akadályozza meg az orosz autóbusz feltartóztatásához hasonló jogsértések megismétlődését.

Lavrov elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és arra hívta fel a francia hatóságokat, hogy ne hunyjanak szemet az orosz szurkolókat sértegető provokátorok tettei fölött. Kifogásolta, hogy a francia hatóságok nem tartották magukat a bécsi megállapodásból fakadó kötelezettségükhöz, és a busz feltartóztatásáról, az utasok igazoltatásáról és leszállításáról nem értesítették sem a párizsi orosz nagykövetséget, sem a marseille-i főkonzulátust.

Mint mondta, az orosz diplomaták a közösségi médiából értesültek a történtekről.
A külügyminiszter ugyanakkor megengedhetetlennek nevezte a mérkőzésre tiltott pirotechnikai eszközökkel érkező egyes orosz szurkolók magatartását is. (Independent, MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.