Landolás közben megsemmisült a SpaceX rakétája

Három sikeres landolást követően szerdán nem sikerült leszállnia az Atlanti-óceánon lévő távirányítású hajóra az űrutazásokban forradalmi változást ígérő SpaceX cég Falcon 9-es rakétája első fokozatának, amely így megsemmisült.

spacex / AFP

A Falcon 9 legutóbb május 27-én hajtott végre sikeres leszállást, ám most a SpaceX felvételeinek tanúsága szerint nekicsapódott a vízen úszó hajónak. Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa megerősítette, hogy a hordozórakéta megsemmisült.

A Falcon 9-es helyi idő szerint 10.29 órakor hagyta el a kilövőállást a floridai Cape Canaveralben. Ezt követően az első fokozat a visszatérés, leszállás közben felrobbant, ám a második fokozat teljesítette küldetését; két műholdat is pályára állított 36 ezer kilométeres magasságban.

A SpaceX célja, hogy olyan rakétát állítson elő, amely egymás után többször és gyorsan újra felhasználható, ami drasztikusan csökkentheti az űrutazás költségeit. (MTI, Gizmodo)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.