Mégsem rákkeltő a kávé

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutatási ügynöksége kivette a kávét a rákkeltő anyagok kategóriájából, mert nincs elegendő bizonyíték a kávé és a tumor közötti összefüggésre.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) szerdán közzétett jelentése azonban azt is megállapította, hogy bármiféle nagyon forró ital fogyasztása növeli a rák kockázatát, ezért a valószínűleg rákkeltő kategóriába sorolta őket.

A jelentés megemlíti, hogy Kínában, Iránban és egyes dél-amerikai országokban a teát és a növényi főzeteket hagyományosan rendkívül forrón, több mint 65-70 Celsius-fokon isszák, ami sokkal melegebb az Európában és Észak-Amerikában felszolgált italoknál.

A lyoni székhelyű ügynökségnek a brit Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmánya alapján nincs megfelelő bizonyíték arra, hogy a kávé rákot okozhat.

„Nem tudom, miért volt korábban a kávé a rákkeltők kategóriájában. A rendelkezésre álló legmegbízhatóbb kutatások szerint a kávé nem növeli a rák esélyét”" - magyarázta Owen Yang, az Oxfordi Egyetem szakértője, aki korábban vizsgálta a rák és a kávéfogyasztás összefüggését, de az IARC-kutatásban nem vett részt.

A nagyon forró italok ellenben fokozhatják a daganat veszélyét. Dana Loomis, az IARC rákkeltő anyagok osztályozását végző csoportjának egyik vezetője elmondta, hogy mivel a nyelőcsőrák szokatlanul gyakran fordul elő azokban az országokban, ahol nagyon forró italokat szokás inni, elkezdték vizsgálni az összefüggést.

A 60 Celsius-foknál forróbb folyadék fogyasztása ártalmas lehet, a torok hősérülését okozhatja, ami végső soron kedvez a daganat növekedésének, ám ezt kevés bizonyíték támasztja alá - mutatott rá Loomis, aki azt is hozzáfűzte, hogy nincs elegendő bizonyíték arra sem, hogy a túl forró ételek fogyasztása rákkeltő lenne. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.