A csak férfiakból álló iráni delegációval az EU részéről csak nők tárgyaltak

külföld
2016 június 16., 15:44
comments 266

Kedden és szerdán a világ vezetői az éves oslói fórumon tárgyaltak a világ legfontosabb konfliktusairól, a szokásosnál valamivel kötetlenebb stílusban, így az ott tartózkodó újságírók a legtöbb eseményről csak a Chatham House-szabály szerint írhattak, azaz az ott elhangzottakat csak kontextusból kiemelve idézhetik, úgy, hogy ne legyen beazonosítható az, aki kimondta.

Hogy a tárgyalások még hatékonyabbak legyenek, a felek néha már a fórum előtt is találkoznak. Így tett Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, egyben Juncker alelnöke az Európai Bizottságban, amikor Irán külügyminiszterével, Dzsavad Zariffel találkozott, hogy az iráni atomalkuról és a szíriai helyzetről beszélgessenek. Mindketten magukkal vitték a saját embereiket, így a tárgyalás így nézett ki:

Fotó: Federica Mogherini / Twitter
photo_camera Fotó: Federica Mogherini / Twitter

Hogy miről beszélgettek, azt részleteiben nem tudni (valószínűleg az EU és Irán közötti gazdasági kapcsolatokról), de a fotó körbefutott a közösségi médiában, mivel az iráni oldalon csak férfiak ülnek, míg az EU részéről öt nő ült le a tárgyalóasztalhoz. A 32 fős iráni kabinetben csak 2 nő van, a 290 fős parlamentben pedig 17 női képviselő ül. „Míg a globális ügyekben a férfiak közötti tárgyalások továbbra is túlnyomó többségben vannak, ebből a szögből nézve egy csak férfiakból álló delegáció elég régimódinak tűnik” – írja a Quartz. (Egyébként a magyar kormányban egyáltalán nincs nő.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.