Beperelte Magyarországot földügyben az Európai Bizottság

Perbe fogta Magyarországot az Európai Bizottság, miután nem tudta meggyőzni a magyar kormányt, hogy a zsebszerződések felmondásáról szóló törvény sérti az EU-s jogot. 2014-ben indított kötelezettségszegési eljárást a bizottság Magyarország ellen, de ennek nem lett foganatja, így most a luxemburgi EU-s bíróságnak kell döntenie.

2013-ban hozott törvényt a magyar parlament a zsebszerződések érvénytelenítéséről. Így semmisítették meg azokat a szerződéseket, amikor külföldiek magyar strómanokon keresztül vásároltak termőföldet. Egészen konkrétan a törvény a befektetési céllal vásárolt termőföld használatáról és bérbe adásáról szóló szerződéseket mondatta fel, kárpótlás nélkül. A bizottság nem a törvény célját támadta, hanem azt, hogy nem hagytak elég időt a befektetőknek arra, hogy alkalmazkodjanak az új szabályhoz.

Ha az európai bíróság a bizottságnak ad igazat, akkor a magyar parlamentnek pénzbüntetés terhe mellett meg kell változtatnia a törvényt. Ám még ennél is komolyabb következménye lehet egy ilyen döntésnek, hogy a földjüktől megfosztott befektetők kártérítésért perelhetik a magyar államot. (EU)