2-0-ról álltak fel a csehek a horvátok ellen az Eb eddigi legizgalmasabb meccsén

futball
2016 június 17., 16:07
comments 211
  • A minden szempontból esélyesebb horvátok végig uralták a meccset a csehek ellen.
  • Magabiztosan szereztek vezetést, aztán belőttek még egy hatalmas gólt.
  • De ráültek az eredményre, és az elkényelmesedett horvát védelem nagyon lemaradt a cseh csodacseréről, Skodáról: Csehország szépített.
  • Aztán kitört egy hatalmas tömegverekedés a horvát drukkerek közt, és ez mindenkit összezavart.
  • A csehek egy buta horvát szabálytalanság miatt 11-essel egyenlíteni tudtak, így ez volt eddig a legtöbb, 4 gólos meccs.

Pénteken Csehország és Horvátország játszotta a hat órás meccset az Eb-n. A két csapat közül minden szempontból a horvátok voltak az esélyesek, a cseheknek viszont az elszántság hajtotta, hiszen míg a horvátok az előző meccsükön megverték a törököket, a csehek az előző mérkőzésükön 88. percnyi hősies védekezés után kaptak egy gólt a spanyoloktól, így 0 ponttal léptek pályára a horvátok ellen. Így, hogy pontot tudtak menteni, még a cseheknek is maradt esélyük a továbbjutásra. Horvátország persze valószínűleg így is továbbjutó.

Az első félidő a várakozásoknak megfelelően a horvátoké volt. A csehek ugyan valószínűleg támadó focit akartak játszani (különben esélyük sincs a pontszerzésre), viszont a hamar kiderült, hogy a horvát csapat annyival jobb játékosokból áll, és annyival veszélyesebben játszik, hogy a cseheknek egyszerűen túl kockázatos lett volna kinyílni.

Rögtön horvát támadással kezdődött a meccs, a 3. percben rögtön két szögletet is lőhettek. Egyik sem volt veszélyes, de Cechnek azért kellett egyet védenie. A hatodik percben ugyan kialakult egy cseh gólhelyzet is, de alapvetően már az első percekben látszott, hogy a horvátok sem biztonsági játékra készültek: letámadták a cseheket, vitathatatlanul uralták a játékot. Szinte labdába érni sem hagyták az ellenfelet.

photo_camera AFP PHOTO / Joe KLAMAR

A cseh csapat kicsit szét is esett, labdát ugyan néha-néha szereztek, de pontatlan előreadások és elkapkodott mentések árulkodtak arról, hogy nem igazán találják magukat.

A 21. percben viszont egy cseh támadás azon bukott el, hogy Ladislav Krejci földre került a horvát 16-oson belül. A bíró nem adott 11-est, és amíg Krejci a földön ülve reklamált, a horvátok kontrából kiépítették az addigi legnagyobb gólhelyzetet, de Perisic végül pár centi híján nem tudta befutni a passzt.

Az első fél órában a cseheknek a néha mázliból kialakított helyzeteken kívül nem sok közük volt a meccshez a legtöbbször pánikszerűnek tűnő védekezésen túl. Ez látszott a lebdabirtokláson is: a meccs 63 százalékában a horvátoknál volt a labda.

A 38. percben aztán Ivan Perisic remek helyzetet alakított ki magának, aztán be is lőtte az első horvát gólt.

link Forrás

Előtte  fél perccel Cechnek kellett nagyot védenie egy horvát lövés után, és már ennyi elég volt ahhoz, hogy a cseh védelmet meghülyíthesse az elszánt Perisic előretörése.

A 42. percben aztán majdnem jött a második horvát gól, de Corluka és Vida egymást zavarták a cseh 16-oson belül, ezért végül nem volt veszélyes a próbálkozás. A két horvát védő össze is vitatkozott ezen, de a lényeg, hogy ez a helyzet se a cseheken múlt.

A második félidő elejére egy kicsit feltámadtak a csehek, az első 5-10 percben nyomás alatt tartották a horvát kaput, de komoly helyzetük nem volt. A labdabirtoklási arányon viszont nagyot javítottak, majdnem fele-fele volt az arány.

Az 59. percben viszont Rakitic belőtte a horvátok második gólját.

link Forrás

A cseh hátvédek eléggé lemaradtak róla, és pompás labdát kapott, Cechnek már nem volt esélye sem, hogy megfogja a lövést.

Ezzel nagyjából el is dőlt a meccs, a horvátok gyorsan le is hozták Modricot (eleve úgy volt, hogy őt ezen a meccsen kímélni fogják). Mateo Kovacic jött a helyére.

A csehek jó negyed órára összeroppantak a második gól után, még az olyan klasszisaik is pontatlanul kezdtek játszani, mint Petr Cech vagy Tomás Rosicky. Azt bebizonyították a horvátok, hogy az Eb legjobbjai között kell számolni velük, a meccsnek azonban kifejezetten rosszat tett a második góljuk, ami épp akkor érte a cseheket, amikor kezdtek erőre kapni.

AFP PHOTO / Joe KLAMAR
photo_camera AFP PHOTO / Joe KLAMAR

A cseh válogatottnak innentől kezdve nem volt veszítenivalója, be is hoztak két csatárt, Milan Skoda jött Lafata és Josef Sural Jiri Skalak helyére.

Skoda pár per alatt bizonyított is: a 76. perben tök jót fejelt a horvát kapuba.

A horvát védelem el se hitte, hogy ez lehetséges, a védők is lemaradtak Skodáról és Subasic kapus sem mozdult a labdára. Tényleg nagyon szép fejes volt, messziről, ívelve bólintott a kapuba.

link Forrás

A cseh szépítés után megint felébredtek a horvátok, hiszen rájöttek, hogy nem ülhetnek rá még a két gólra sem. Brozovicnak a 81. percben volt is egy remek próbálkozása, csak nem találta el a kaput.

A meccs utolsó 10 percében már a pályán kívül is érdekes dolgok történtek: egyszer csak bejött 2 sornyi rohamrendőr a horvát tábor elé. Állítólag nem csináltak semmi rosszat, szóval a rendőrök valószínűleg azt akarták csak megakadályozni, hogy a szurkolók berohanjanak a pályára a továbbjutás miatt.

AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
photo_camera AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Ez viszont feldühítette a horvát szurkolókat, akik elkezdtek petárdákat, fáklyákat és görögtüzeket dobálni a pályára. A játék természetesen leállt, a rendezők elkezdték felszedni a petárdákat. Az egyik sajnos pont egy rendező kezében robbant fel, ő elesett, le kellett vinni a pályáról.

link Forrás
Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES
photo_camera AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZESAFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES

Ekkor kitört egy tömegverekedés a horvát táboron belül, és valamiért sem a biztonsági őrök, sem a rohamrendőrök nem avatkoztak be, csak nézték a verekedőket.

Több horvát játékos is kiment a szurkolók elé és megpróbálta lenyugtatni őket, hogy folytatódjon a játék, néhány perc alatt meg is nyugodtak.

AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK
photo_camera AFP PHOTO / JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

A jó 5 perces közjáték után folytatódott a meccs, de ekkorra már lejárt a 90 perces játékidő, a bíró viszont jelezte, hogy az állást ellensúlyozva, baromi sokat tervez hosszabbítani.

A horvát csapat teljesen összezavarodott a saját szurkolóik balhézása miatt. Mikor újra kitört a verekedés a horvát táborban:

a 93. percben Vida kezezése miatt 11-est kaptak a csehek, amit Necid magabiztosan be is lőtt.

link Forrás

A csehek 2-0-ról egyenlítettek.

A cseh csapat annyira beindult, hogy a hosszabbítás végéig a kapujukhoz nyomták a horvátokat. Egymást követték a jobbnál jobb helyzetek. Ha végig így játszottak volna, valószínűleg meg is nyerik a mérkőzést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.