Fivére szerint pszichés problémái voltak a brit képviselőnő gyilkosának

Scott Mair szerint fivére, a munkáspárti képviselő, Jo Cox meggyilkolásával gyanúsított Thomas régóta pszichés problémákkal küzd. Thomas "nem erőszakos, a politika sem érdekli különösebben", mondta a Telegraphnak. Ezzel arra utalt, hogy a hatóságok vizsgálják, volt-e politikai indíttatása a gyilkosságnak.

Helyszínelő Jo Cox megölésének helyszínén. Christopher Furlong/Getty Images

Más bizonyítékok ellentmondanak Scott Mair feltételezésének. Például az, hogy Thomas Mair a szemtanúk szerint a támadás közben azt kiabálta, hogy

Nagy-Britannia az első (Put Britain first).

Áldozata, Jo Cox a Nagy-Britannia EU-tagsága melletti Remain kampány aktív tagja volt.

Gyilkosa az amerikai jogvédő központ, a Southern Poverty Law Center tájékoztatása szerint egy amerikai neonácicsoport, a National Alliance támogatója volt, legalább 620 dollár értékben vásárolt a kiadványaikból, megrendelője volt a magazinjuknak is. A Telegraph értesülései szerint ugyancsak előfizetője volt az S. A. Patriot című apartheidpárti dél-afrikai magazinnak is.

Az amerikai neonáciktól kézikönyvet is rendelt arról, hogy hogyan lehet hétköznapi, boltban beszerezhető anyagokból házilag fegyvert gyártani. A szemtanúk beszámolói alapján egy ilyen, barkácsoltnak tűnő fegyverrel gyilkolhatta meg a 41 éves képviselőnőt. (Via MTI)