Nem rettennek vissza az amerikaiak Oroszország fenyegetőzésétől, maradnak a Fekete-tengeren

külföld
2016 június 17., 09:46
comments 202


Oroszország figyelmeztetése ellenére sem vonja vissza rombolóját az amerikai haditengerészet a Fekete-tengerről. Az oroszok szerint a romboló (egy darab kicsi hajó) aláássa a regionális biztonságot.

A Fekete-tenger Oroszország szempontjából jelentős vízfelület, ez az egyetlen meleg-tengeri kijáratuk - ezért is volt igazából annyira fontos Vlagyimir Putyin elnöknek a Krím megszállása, ahol az orosz flotta legnagyobb kikötője is volt, amit a megszállás előtt Ukrajnától béreltek. Ugyanakkor a Fekete-tenger nem Oroszország beltengere, három NATO-szövetséges országnak, Bulgáriának, Romániának és Törökországnak is van fekete-tengeri kijárata. Közülük Románia és Törökország határozottan lobbizik a nagyobb amerikai jelenlétért.

Amire az amerikaiak hajlanak is, legalábbis azt a haditengerészetet felügyelő miniszter, Ray Mabus - aki most a USS Mason romboló fedélzetén a Földközi-tengeren tartózkodik - világossá tette, hogy nem fogják visszavonni hajójukat. "Ott leszünk. Elrettentünk. Eleve ez a lényege az ottlétünknek" - mondta. (Via Reuters)

A USS Porter 2015. szeptember 16-án még az Egyesült Államokban, Virginiában. Joe Raedle/Getty Images
photo_camera A USS Porter 2015. szeptember 16-án még az Egyesült Államokban, Virginiában. Joe Raedle/Getty Images

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.