Nem rettennek vissza az amerikaiak Oroszország fenyegetőzésétől, maradnak a Fekete-tengeren

2016 június 17., péntek 9:46
202


Oroszország figyelmeztetése ellenére sem vonja vissza rombolóját az amerikai haditengerészet a Fekete-tengerről. Az oroszok szerint a romboló (egy darab kicsi hajó) aláássa a regionális biztonságot.

A Fekete-tenger Oroszország szempontjából jelentős vízfelület, ez az egyetlen meleg-tengeri kijáratuk - ezért is volt igazából annyira fontos Vlagyimir Putyin elnöknek a Krím megszállása, ahol az orosz flotta legnagyobb kikötője is volt, amit a megszállás előtt Ukrajnától béreltek. Ugyanakkor a Fekete-tenger nem Oroszország beltengere, három NATO-szövetséges országnak, Bulgáriának, Romániának és Törökországnak is van fekete-tengeri kijárata. Közülük Románia és Törökország határozottan lobbizik a nagyobb amerikai jelenlétért.

Amire az amerikaiak hajlanak is, legalábbis azt a haditengerészetet felügyelő miniszter, Ray Mabus - aki most a USS Mason romboló fedélzetén a Földközi-tengeren tartózkodik - világossá tette, hogy nem fogják visszavonni hajójukat. "Ott leszünk. Elrettentünk. Eleve ez a lényege az ottlétünknek" - mondta. (Via Reuters)

A USS Porter 2015. szeptember 16-án még az Egyesült Államokban, Virginiában. Joe Raedle/Getty Images

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt