Szélsőségesek fenyegetésére hivatkozva Isztambulban betiltották a melegfelvonulásokat

külföld
2016 június 17., 15:32
comments 148

Török hatóságok ma biztonsági aggodalmakra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulásokat, miután egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a két rendezvény megakadályozására.

Isztambul belvárosában most vasárnapra terveztek egy menetet a transznemű emberek támogatására, míg az idei Pride-ot, ami korábban a muzulmán világ legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye volt, egy héttel későbbre, június 26-ára hirdették meg.

A városi kormányzó hivatala közleményében a közbiztonság miatti aggodalmakra hivatkozva tiltotta be a felvonulásokat. A szervezők válaszul közölték, hogy jogi úton megtámadják a szerintük alkotmányellenes döntést. Az Evrensel című török lap aktivistákat idézett, akik a tiltás ellenére is fel akarnak vonulni.

„Majd tanulsz az ütlegekből”

Iszambulban szigorú biztonsági intézkedések vannak érvényben az elmúlt hónapok bombamerényletei miatt, ráadásul az egyik ultranacionalista ifjúsági csoport azzal fenyegetett, hogy meg fogja akadályozni a felvonulásokat. „(Üzenjük) állami tisztségviselőinknek: ne hagyják, hogy nekünk kelljen ezzel foglalkozni. Vagy tegyék meg, ami szükséges, vagy mi tesszük. Minden kockázatot vállalunk, hogy közvetlenül megakadályozzuk a felvonulást” – fenyegetőzött újságírók előtt szerdán Kursat Mican, a csoport isztambuli vezetője. „Nem vállalunk felelősséget azért, ami ezután fog történni” – tette hozzá Mican, és egy török szólást idézett, ami szerint „ha nem tanulsz tapasztalatból, majd tanulsz az ütlegekből”.

Ramadán miatt betiltották, majd szétverték

Eltérően számos más muszlim államtól Törökországban nem bűncselekmény a homoszexualitás, de a másság iránti előítéletek széles körben elterjedtek. Az isztambuli melegfelvonulás 14 éves múltra tekint vissza, de tavaly már egyszer betiltották azzal az indokkal, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére esett. Ennek ellenére is ezrek vonultak akkor utcára, a rendőrség pedig vízágyukat és könnygázt vetett be a békés tiltakozók ellen. Az idén tervezett felvonulások is a ramadán idejére esnek.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa tavaly megdöbbenésének adott hangot a felvonulók elleni brutális fellépés miatt: a békés gyülekezés joga alapvető emberi jog, s „a rendőrségnek megvédenie kell a tüntetőket, nem pedig megtámadnia".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.