Portik: „Így is nagyon drága a Tóni”

bűnügy
2016 június 18., 10:57
comments 267


  • A Fővárosi Törvényszék 2016. június 17-én 10 órára szembesítésre hívta Rogán Antalt és Portik Tamást, annak a pernek keretében, amit Rogán kezdeményezett Juhász Péterrel szemben, mert az Együtt képviselője bűnözőnek nevezte a fideszes politikust.
  • A szembesítést azért tartották indokoltnak Juhászék, mert Portik Tamás korábban azt állította, hogy ismeri a kerület korábbi polgármesterét. Rogán Antal viszont tagadja, hogy valaha is találkozott volna a gyilkosságra való felbujtásért elítélt Portikkal.
  • Rogán Antal nem jelent meg a tárgyaláson, amit előre közölt, és később írásban halaszthatatlan külföldi elfoglaltságával indokolt. A bíróság Portik Tamást ennek ellenére tanúként meghallgatta.
  • Portik vallomásában azt állította, hogy az ötödik kerület volt polgármestere tudott arról, hogy a belvárosban áron alul értékesítik az ingatlanokat. Állítása szerint Rogán Antal tevékenyen részt vett a kiárusításban, és személyesen adott át kenőpénzt az ügyletekben segédkező politikusnak.
  • Ezzel szemben Rogán Antal ügyvédei azzal cáfolják a tanú állításait, hogy Portik Tamás egy szavahihetetlen, elítélt bűnöző, aki egy lehallgatott beszélgetésben, amit a titkosszolgálatok korábbi vezetőjével, Laborc Sándorral folytatott, már felajánlotta, hogy szívesen segédkezne fideszes politikusok lejáratásában, és hogy ő addigi élete során kizárólag MSZP-s politikusoknak juttatott kenőpénzt.
  • Portik válasza erre az volt a bíróságon, hogy a beszélgetést 2008-ban rögzítették, amikor még baloldali kormány volt hatalmon, ő pedig később építette ki a kapcsolatait Rogán Antallal és körével.
  • Az alábbiakban szó szerinti idézetek következnek Portik Tamás vallomásából.

Köszöntem a Tóninak. Tóni is köszönt nekem.

Portik Tamás: A Marianne (Pápa Marianne, aki Habony Árpád nagynénje, és egyben Portik Tamás volt élettársa. Pápa Marianne ezt a viszonyt tagadja.) legfőképpen Skype-on, laptop előtt ülve intézte az ügyeket, ennek során rendszeresen jelen voltam. Egy ilyen alkalommal, az Árpival, akivel napi szinten, tehát nagyon gyakori volt a kapcsolatuk...
Bíró: Árpi?
Portik: A Marianne rokonságába tartozik. A Habonyék.
Bíró: Habony Árpád?
Portik: Igen. 5-6 éve volt ez a történet. Nem emlékszem pontosan, de az volt a lényege, hogy a Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabb áron megszerezhető önkormányzati ingatlanokat. Volt egy lista, amin többek között szerepelt a Károly körúti ingatlan is.
Bíró: Milyen Károly körúti ingatlan?
Portik: A képcsarnok, képgaléria.
Azok az üzletek kerültek előtérbe a beszélgetések során, amiknél a bérlők, lévén, hogy nincs pénzük a megemelt bérleti díjakat fizetni, így könnyen kitehetőek. Azt követően a Marianne által kijelölt személy bérbe veszi, fizeti egy darabig a bérleti díjat.

Mondta az Árpi, hogy ők a Tónival intézik a reális árnál sokkal alacsonyabb értékbecslést. Illetve készpénzes megvásárláskor járó 30%-os kedvezménnyel, a valós ár feléért vagy az alatt megszerezték már vagy megszerezhetik az ingatlant. Ez nem volt tiszta teljesen előttem. 120 vagy 130 millió forintot mondott a Károly körúti ingatlan értékeként az Árpi. És ennek körülbelül a feléért tudta megszerezni ő.
....

Volt egy olyan beszélgetés Skype-on a Marianne-al, amikor az Árpi szólt már, hogy Tóninak kéne a pénz és sürgős. A beszélgetést követően a Marianne engem megkért, hogy vigyem el a Tóninak. Tudta az Árpi is meg a Marianne is, hogy jól ismerem a Tónit. 10 millió forintnak megfelelő eurót adott oda nekem. Bevittem a belvárosba. A Central kávézó...amellett van egy sétálóutca, abból nyílik egy keskeny kis utca, és annak a sarkán van egy ilyen pártiroda. Odavittem a pénzt. Késő délután volt vagy kora este. Köszöntem a Tóninak. Tóni is köszönt nekem.
Bíró: Ki volt vele?
Portik: Voltak ott az irodánál. Székeket pakoltak.
Bíró: Amikor ön tárgyalt vele, akkor csak ketten voltak?
Portik: Igen, különösebben nem tárgyaltunk. Én annyit mondtam, hogy az Árpi kérésére a Marianne küldi a pénzt. Én ezt átadtam. Ő megnézte. Mondta, hogy nagyon szépen köszöni. Én mentem is a dolgomra.
...
Arra emlékszem, hogy ezt követően volt egy beszélgetés az Árpi és a Marianne között, ahol az Árpi megjegyezte, hogy kevesebb pénzt adtunk, mint amennyit kellett volna. Szeretném jelezni, hogy nem tudom, hogy a Tóni nehezményezte ezt vagy magánjellegű véleménye volt az Árpinak, de arra nagyon emlékszem, hogy a Marianne mondta, hogy így is nagyon drága a Tóni. Ezen nagyon nevettem, mert ismerem a Marianne anyagi helyzetét.

Engem nem érdekel a Robert De Niro

Portik: Találkoztunk a Nobuban is (Rogán Antallal). Volt egy megnyitó.
Azt kérte tőlem az Andy…mivel volt egy ilyen média által nagyon reflektor fénybe állított folyosó, amin bementek a vendégek, hogy ne ott menjek be, hanem a Kempinski… mert a Kempinski oldalán van ugye ez az étterem a Kempinski szállodán belül. És a Kempinskiből menjek be. Volt egy ilyen másik bejárat.
Bíró: És ki kérte önt?
Portik: Asszem az Andy, de nem vagyok benne biztos.
Bíró: Az Andy az kicsoda?
Portik: Ja, elnézést, az Andy Vajna.

Képzelje, hogy elzárták ott a sarokba a Robert De Nirót, és oda lehetett menni egyesével kezet fogni. Hát, oda sem mentem. Szól az Andy, hogy menjek oda. Mondom, nézd Andy, engem meghívtál, én nagyon szépen köszönöm, hogy megtiszteltél. Én hozzád jöttem, a barátaidhoz jöttem, az én barátaimhoz jöttem. Engem nem érdekel sem a Robert De Niro, sem a nem tudom ki. Én ilyen hagyományos fiú vagyok.

Peti az kicsoda?

Portik: Rendszeresen jöttek, megkeresések, hogy vannak az V. kerületben jóval a piaci ár alatt megszerezhető ingatlanok. A Peti is beszélt már róla. Szóval bizonyos körben már nagyon köztudott volt. Petivel többször találkoztam, és akkor mondtam neki, hogy én ezt….Ja, kért tőlem rá pénzt.

Bíró: Peti az kicsoda?

Portik: Ja, Csipak. Csipak Péter. Őt is régről ismerem. Ő valamikor nagyon jóban volt különben a Tónival. Együtt dolgoztak. Volt köztük vita. Pénzügyi elszámolás körüli vita volt.

Ha már pártszínekhez ragaszkodik

Rogán Antal ügyvédje felolvassa az elhíresült Laborc-Portik lehallgatási jegyzőkönyvből, ahol Laborc miután Portik elmesélte, hogy MSZP-seknek vitt személyesen pénzt, Laborc felvetette, hogy lehet, hogy jobboldalra is kellett volna vinnie pénzt. Mire Portik azt felelte, hogy ő oda nem akart pénzt adni.

Ügyvéd: Ez öntől származik ez a két idézet, nyilatkozat, hogy MSZP-seknek vitt pénzt vagy ezt más mondja? Vitatja-e….
Portik: Nem emlékszem rá, de hadd pontosítsak! Mikor volt ez a találkozó?
Ügyvéd: 2008. 6. hó 23.

Portik: A pénzt ezt követően adtam a Tóninak.

Ügyvéd: Ezt követően megváltozott az ön politikai irányultsága? Már ekkor jobboldali érzületűvé vált?
Portik: Bocsánat, az hogy én átadtam a Tóninak a pénzt, és hogy én milyen politikai érzületű vagyok, az … nem értem az összefüggést. Biztos, hogy az én felfogásommal van a baj, de hogy ha ön arra akar kilyukadni, hogy öööö….nem tudom, hogy mire akar kilyukadni
….
Tisztesség kedvéért, ha megtenné, hogy például…úgy tudom, hogy az Andy Vajna, Kálomista Gábor, Csupó Gábor, akinek a lakáskulcsai nálam voltak, mert én szerveztem a privát bulikat, a hölgyeket. Megteszi, hogy megkérdezi, hogy jó barátságban voltak-e velem, és intéztem-e nekik ügyleteket, fekete pénzeket? Megteszi a tisztesség kedvéért? Én úgy emlékszem, hogy a Kálomista Gábor fel is vállalta, a letartóztatást követően is, hogy a barátja vagyok. Úgy emlékszem, hogy az Andy is felvállalta….
Csak kérdezem, hogy erről mi a véleménye akkor? Ha engem megpróbál beállítani baloldalinak. Ha már pártszínekhez ragaszkodik. Fideszen belül is rengeteg barátom van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.