Adócsalásért 5 év börtönt kapott Szerbia leggazdagabb embere

bűnügy
2016 június 20., 6:49
comments 37

Adócsalás miatt 5 év börtönbüntetésre és 8 millió dináros (kb. 20,4 millió forintos) pénzbüntetésre ítélték hétfőn Miroslav Miskovicot, Szerbia leggazdagabb és egyik legbefolyásosabb emberét.

photo_camera Miroslav Miskovic 2012. december 3-án (Fotó: Alexa Stankovic / AFP)

A 71 éves Miskovic vagyonát 2,3 milliárd euróra (723,4 milliárd forint) becsülik. A Delta Holding nevű, 7000 embert foglalkoztató vállalatának a kiskereskedelem, a mezőgazdaság, az ingatlanpiac és a biztosítás területén vannak érdekeltségei az egész Balkánon. Az egyik belgrádi és egy montenegrói bevásárlóközpontját februárban adta el.

A férfit és a fiát 2012 decemberében vették őrizetbe, 8 másik emberrel együtt. Miroslav Miskovicot később, 2013-ban rekordösszegű, 12 millió eurós (3,77 milliárd forint) óvadék fejében helyezték szabadlábra. Az adócsalási ügy mellett sikkasztással is vádolták, a vád szerint ő és társai 2005 és 2010 között kb. 153 millió euró (48,1 milliárd forint) veszteséget okoztak a szerb államnak útépítő cégek privatizálásakor, de a sikkasztás vádja alól hétfőn felmentették. Azért ítélték el, mert segített fiának, Markónak kb. 3 millió euró (943,5 millió forint) értékű adó eltitkolásában.

A vádlott nem jelent meg a tárgyaláson, de joga van fellebbezni az ítélet ellen. Miroslav Miskovic fiát februárban ítélték el adócsalás miatt 3,5 év börtönbüntetésre és 8 millió dinár pénzbüntetésre, emellett cégét arra kötelezték, hogy fizesse be a 3 millió eurós adótartozást. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt