Tanári szakszervezet csapott össze a rendőrökkel Mexikóban

külföld
2016 június 20., 05:28
comments 63

Hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén, a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok és a rendőrség vasárnapi összecsapásában.

Tanárok és radikális diákok ezrei tüntettek pénteken Mexikóvárosban is (Fotó: Yuri Cortez / AFP)
photo_camera Tanárok és radikális diákok ezrei tüntettek pénteken Mexikóvárosban is (Fotó: Yuri Cortez / AFP)

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy egy hete őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel. A mexikói hatóságok szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy a rendőrség megpróbálta visszafoglalni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rohamrendőrökre.

Fotó: Yuri Cortez
photo_camera Fotó: Yuri Cortez / AFP

Gabino Cué oaxacai kormányzó vasárnap helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábban közölt négyről hatra nőtt a halálos áldozatok száma, akik többnyire fiatalok voltak, és csak kettejüknek volt köze a szakszervezethez. Az összecsapásokban ezenkívül megsebesült 53 civil, 41 szövetségi és 14 állami rendőr. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy rendőr is van a halottak között.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget. Enrique Galindo, a mexikói szövetségi rendőrség vezetője viszont azt mondta, hogy a legtöbb erőszakcselekményt a tanári szakszervezethez nem köthető álarcosok követték el. A rendőrség őrizetbe vett 21 embert.

Fotó: Yuri Cortez / AFP
photo_camera Fotó: Yuri Cortez / AFP

A Reuters azt írja, a szövetségi rendőrség közleménye szerint a hatóságok a Pemex állami olajvállalat 120 teherautóját kísérték a közeli Salina Cruz városban lévő finomítóból. Az olajvállalat pénteken közölte, hogy ha az országutat továbbra is lezárva tartják, ideiglenesen fel kell függesztenie a Salina Cruz-i termelést. Az El Universal nevű mexikói újság jelentése szerint nagyjából 500 szövetségi rendőrt vezényeltek a blokád felszámolására.

Az utóbbi héten Oaxaca állam több részén zajlottak nem egyszer erőszakba torkolló tüntetések. Szövetségi ügyészek azzal vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy saját pénzügyi hálózatot hoztak létre, amin keresztül tüntetéseket finanszíroznak és saját zsebüket tömik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.