Tanári szakszervezet csapott össze a rendőrökkel Mexikóban

Hat tüntető meghalt és több mint százan megsebesültek Mexikó déli részén, a kormány oktatásügyi reformja ellen tiltakozó tanárok és a rendőrség vasárnapi összecsapásában.

Tanárok és radikális diákok ezrei tüntettek pénteken Mexikóvárosban is (Fotó: Yuri Cortez / AFP)

A tanári szakszervezet által mozgósított tüntetők az ellen tiltakoztak az Oaxaca szövetségi államban lévő Nochixtlán város mellett, hogy a reform részeként a kormány kötelezővé teszi a tanárok értékelését, valamint hogy egy hete őrizetbe vették Rubén Núnezt, a CNTE szakszervezet vezetőjét egyebek között pénzmosás és korrupció gyanújával.

Válaszul a tiltakozók egy csoportja lezárt egy országutat a fővárostól, Mexikóvárostól 260 kilométerrel délre található Nochixtlán mellett, a CNTE pedig a kormány elleni lázadásra szólított fel. A mexikói hatóságok szerint a tüntetés azután torkollt erőszakba, hogy a rendőrség megpróbálta visszafoglalni az országutat a napok óta ott táborozó tüntetőktől. A tiltakozók válaszul kövekkel, botokkal és Molotov-koktélokkal támadtak a rohamrendőrökre.

Fotó: Yuri Cortez / AFP

Gabino Cué oaxacai kormányzó vasárnap helyi idő szerint késő esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a korábban közölt négyről hatra nőtt a halálos áldozatok száma, akik többnyire fiatalok voltak, és csak kettejüknek volt köze a szakszervezethez. Az összecsapásokban ezenkívül megsebesült 53 civil, 41 szövetségi és 14 állami rendőr. A korábbi hírek még arról szóltak, hogy egy rendőr is van a halottak között.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, hogy megpróbálják feloszlatni a tömeget. Enrique Galindo, a mexikói szövetségi rendőrség vezetője viszont azt mondta, hogy a legtöbb erőszakcselekményt a tanári szakszervezethez nem köthető álarcosok követték el. A rendőrség őrizetbe vett 21 embert.

Fotó: Yuri Cortez / AFP

A Reuters azt írja, a szövetségi rendőrség közleménye szerint a hatóságok a Pemex állami olajvállalat 120 teherautóját kísérték a közeli Salina Cruz városban lévő finomítóból. Az olajvállalat pénteken közölte, hogy ha az országutat továbbra is lezárva tartják, ideiglenesen fel kell függesztenie a Salina Cruz-i termelést. Az El Universal nevű mexikói újság jelentése szerint nagyjából 500 szövetségi rendőrt vezényeltek a blokád felszámolására.

Az utóbbi héten Oaxaca állam több részén zajlottak nem egyszer erőszakba torkolló tüntetések. Szövetségi ügyészek azzal vádolják a szakszervezeti vezetőket, hogy saját pénzügyi hálózatot hoztak létre, amin keresztül tüntetéseket finanszíroznak és saját zsebüket tömik. (MTI)