Erdogan: se a Radioheadnek, se a fanatikusoknak nincs igazuk, csak nekem

Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Kayhan Ozer / Anadolu Agency.

Szombat este Isztambulban török fanatikusok megtámadtak egy lemezboltot, ahol nagyjából 20 fiatal verődött össze, hogy némi italozás mellett meghallgassák a Radiohead új albuma, a A Moon Shaped Pool dalait és jól érezzék magukat.

A Beyoğlu negyedben randalírozó támadók botokkal és üvegekkel mentek neki a fiataloknak. Egy közülük megsérült, miután üveget törtek szét a fején, a boltot pedig felismerhetetlenségig feldúlták a vandálok. Később szimpátiatüntetés kezdődött a lemezboltnál, amit a rendőrség könnygázzal feloszlatott.

Az ügyből nemzetközi balhé lett: megszólalt természetesen a Radiohead is, és elítélték a történteket. Most, három nappal a támadást követően szót kért Recep Tayyip Erdogan török elnök is, aki úgy tett igazságot, hogy senki nem adott igazat.

"Mindkét oldal hibás. Részt venni Ramadan idején egy ilyen eseményen épp úgy rossz, mint tiltakozásként erre erőszakkal válaszolni. Azok, kik nem tisztelik saját népül és városuk érzékenységét, és azok, kik anti-demokratikus válaszokat adnak az ilyen viselkedésre, egyformán beárnyékolják vendégszerető országunk jóhírét" - nyilatkoztatta ki az igazságot az elnök, aláhúzva, hogy akik úgy akarják beállítani ezt az esetet, mint "legendát arról, mi jár Törökországban annak, aki nem böjtöl", azok mind rosszindulatúak és csak ártani akarnak az országnak.

Az esettel kapcsolatban három támadót vettek őrizetbe, de őket már az incidens másnapján, vasárnap szabadon engedtek. (Hürriyet)