Nyomoznak a Holt-Tiszába fulladt szír menekült ügyében

menekültek
2016 június 21., 11:50
comments 43

Szegeden, a református temetőben eltemették a 22 éves Farhan Al-Hwaist, aki néhány hete fulladt a Holt-Tiszába, miközben megpróbált átjutni Szerbiából Magyarországra.

Halott testvérüktől búcsúznak a szír fivérek. Fotó: Segesvári Csaba / delmagyar.hu
photo_camera Halott testvérüktől búcsúznak a szír fivérek. Fotó: Segesvári Csaba / delmagyar.hu

Június elsején a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vízi járőrei öt embert mentettek ki a vízből, akik a Holt-Tiszán keresztül próbáltak Magyarországra jutni. Velük szemben idegenrendészeti eljárás indult. Farhan Al-Hwaist nem volt ilyen szerencsés, ő két szíriai testvérével és az ötfős családdal együtt próbált csónakkal átkelni a vízen, de belefulladt a Tiszába, miközben megpróbált átúszni a határon.

Az eset körül sok kérdés felmerült. Az életben maradt testvérek korábban azt mondták, hogy öt embercsempész segítette őket az átkelésben. Amikor a határőrök észlelték őket, a csempészek visszahúzták csónakjukat kötéllel a partra. Miután ismételten megpróbáltak átkelni, és majdnem partot értek, a testvérek elmondása szerint a rendőrők körbefogták és lefújták őket gázspray-vel.

Az ügyben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság vizsgálatot kezdeményezett, és a szervezet képviselői részt vettek a temetésen is. Az ENSZ regionális képviselője, Montserrat Feixas Vihé az esettel kapcsolatban megjegyezte, hogy a hatóságoknak a határ mindkét oldalán gyorsan és alaposan kell kivizsgálniuk a történteket, mert valaki meghalt, ahelyett hogy menedéket kapott volna.

Az esetet követően az ORFK közleményben cáfolta, hogy bántalmazták volna a menekülteket. Azt írták: „A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra".

Most kiderült, hogy a nyomozó ügyészség június 6-án nyomozást indított hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze, Nagy Andrea azt nyilatkozta: megvizsgálják, hogy pontosan mi történt, és "terheli-e az érintett határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök bármelyikét büntetőjogi felelősség." (Délmagyar)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.