52 év harc és 4 év tárgyalás után vége a kolumbiai polgárháborúnak

külföld
2016 június 23., 07:50
comments 53

Csütörtökön Havannában aláírják azt a tűzszüneti egyezményt, amely véget vet a világ egyik leghosszabb ideje tartó háborújának.

A kolumbiai polgárháború 1964 óta tart az ország kormánya és a FARC nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet között. A háborúnak legalább 220 ezer halálos áldozata volt, és több millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.

Békét ünneplő falfestmény Bogotában. Fotó: AFP / GUILLERMO LEGARIA
photo_camera Békét ünneplő falfestmény Bogotában. Fotó: AFP / GUILLERMO LEGARIA

Az USA komoly segítségével mostanra a FARC nagyon meggyengült, de így is négy év tárgyalás kellett, hogy a tűzszünet feltételeiben meg tudjanak állapodni. Kuba fővárosában az ENSZ főtitkárának, a kubai, chilei és venezuelai elnököknek és Obama különmegbízottjának jelenlétében írják alá a békét.

A FARC mintegy 8000 harcosának le kell tennie a fegyvert a megállapodás értelmében. Ők büntetlenséget kapnak, és segítséget, hogy visszatérjenek a civil életbe.

A harcok már egy éve szünetelnek, akkor a FARC egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és cserébe a kormány felhagyott a táboraik elleni légicsapásokkal. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.