52 év harc és 4 év tárgyalás után vége a kolumbiai polgárháborúnak

2016 június 23., csütörtök 7:50
54

Csütörtökön Havannában aláírják azt a tűzszüneti egyezményt, amely véget vet a világ egyik leghosszabb ideje tartó háborújának.

A kolumbiai polgárháború 1964 óta tart az ország kormánya és a FARC nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet között. A háborúnak legalább 220 ezer halálos áldozata volt, és több millióan voltak kénytelenek elmenekülni otthonaikból.

Békét ünneplő falfestmény Bogotában. Fotó: AFP / GUILLERMO LEGARIA Fotó: GUILLERMO LEGARIA

Az USA komoly segítségével mostanra a FARC nagyon meggyengült, de így is négy év tárgyalás kellett, hogy a tűzszünet feltételeiben meg tudjanak állapodni. Kuba fővárosában az ENSZ főtitkárának, a kubai, chilei és venezuelai elnököknek és Obama különmegbízottjának jelenlétében írják alá a békét.

A FARC mintegy 8000 harcosának le kell tennie a fegyvert a megállapodás értelmében. Ők büntetlenséget kapnak, és segítséget, hogy visszatérjenek a civil életbe.

A harcok már egy éve szünetelnek, akkor a FARC egyoldalú tűzszünetet hirdetett, és cserébe a kormány felhagyott a táboraik elleni légicsapásokkal. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt