Szabálytalanságokat talált a felügyelet az Equilornál

gazdaság
2016 június 23., 11:23
comments 12

70 millió forintra büntette az MNB az egyik legnagyobb független magyar brókercéget, az Equilor Zrt-t. A cégnél ügyanis szabályszegéseket tártak fel, igaz, ezek miatt az ügyfelek nem vesztettek semmit, és a tőkepiac biztonságos működése sem érült, írja a felügyelet.

Az MNB vizsgálata során nem talált ügyfélpénzek eltulajdonítását eredményező visszaélést, ugyanakkor

különös súllyal értékelte, hogy az Equilor Zrt. ügyfélmegbízás hiányában hajtott végre ügyféltulajdonban lévő pénzügyi eszközre vonatkozó tranzakciókat.

Az eljárás ezen túl az előzetes ügyfél-tájékoztatásra, a nyilvántartások vezetésére, az adatszolgáltatási és bejelentési kötelezettségre, a portfóliókezelési és közvetítői tevékenységre, s az informatikai rendszerek működésére vonatkozóan több hiányosságot is feltárt. Megállapította továbbá, hogy az Equilor Zrt. működése során nem biztosította a jogszabályoknak megfelelően a saját tulajdonú, illetve az ügyfelek pénzügyi eszközeinek elkülönített kezelését, s annak ellenőrizhetőségét. A szolgáltató – többek között az ügyfelek azonosítása körében –

a pénzmosás megelőzésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem felelt meg maradéktalanul.

Az MNB ellenőrzése keretében fogyasztóvédelmi szempontból is vizsgálta az Equilor Zrt. tevékenységét, s feltárta, hogy a befektetési vállalkozás panaszkezelési szabályzata hiányos volt, azt nem jól látható helyen tette közzé honlapján, több esetben késlekedett a panasz megválaszolásával, illetve a már kivizsgált esetekre vonatkozó ismételt ügyfélkifogásokat – a vonatkozó előírások ellenére – nem tekintette panasznak.

A jegybank 68 millió forint felügyelet és 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és kötelezte a céget, feleljen meg az előírásoknak. A jogsértések szisztematikus, ismétlődő jellege és az Equilor jelentős piaci súlya súlyosbító körülmény volt, az viszont enyhítette a bírságot, hogy jogsértések egy részét a cég még a vizsgálat alatt orvosolta, és hogy az ügyfelek nem szenvedtek érdeksérelmet.

A Magyar Nemzeti Bank több a tőkepiaci szereplőnél kezdett célvizsgálatokat 2015. március 2. (a Buda-Cash ügy kirobbanása) után, tavaly októberben pedig egyébként is indított egy átfogó vizsgálatot az Equilornál. Elsődlegesen azt ellenőrizte a jegybank, hogy a befektetési szolgáltató miként tesz eleget az ügyfélkövetelések védelmére, és az ügyfélpénzek kezelésére vonatkozó alapvető jogszabályi előírásoknak. Az előbbieken túl az MNB átfogó jelleggel tekintette át a társaság működésében megjelenő kockázatokat, a kockázatértékelés és kezelés módját, továbbá a törvényi előírások betartását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt