Brexit van, zuhan a font

külföld
2016 június 24., 03:51
comments 702

A végeredményre még várni kell, és elvben változhat a helyzet, ám az eddig összeszámolt szavazatok alapján igen valószínű, hogy

Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.

Az erről szóló, csütörtökön tartott népszavazás szoros eredményt hozott, de a szavazatok több mint kétharmadának összeszámlálása után legalább félmillió vokssal vezetnek a távozni akarók.

48%
maradna
72%
szavazott
52%
menne

A BREXIT-szavazás eredménye

Forrás: The Guardian

Ez azért nehezen behozható, mert a felmérések szerint inkább maradáspárti körzeteket már megszámolták, ami még hátra van, az a várakozások szerint csak növeli majd a különbséget.

Ahogy jöttek az eredmények, úgy kezdett esni a font árfolyama, 1985 óta nem gyengült ekkorát, kb. 10 százalékkal ér most kevesebbet a dollárhoz képest mint előző este.

Várhatóan az európai tőzsdék is gyengülnek majd, és az euró árfolyama is zuhanással kezdi a napot.

Eu-ellenes voksok összeszámlálása Belfastban. Fotó: MTI/AP/PA/Liam McBurney
photo_camera Eu-ellenes voksok összeszámlálása Belfastban. Fotó: MTI/AP/PA/Liam McBurney

Nagy-Britanniának az EU-s jog szerint most két éve van végigtárgyalni a szakítás feltételeit, addig a tagságuk legalább papíron megmarad. Nagy kérdés, hogy mennyit tudnak majd megtartani a közös piachoz tartozásból, illetve mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik az EU egyéb tagállamaiból költöztek Nagy-Britanniába. Az sem világos, hogy a 2020-ig befizetendő tagdíjukkal mi lesz. Ez azért is érdekes, mert Magyarország részben ebből kapja a támogatásokat.

Az első reakciók alapján drámai mozgások jöhetnek Európában:

  • A holland Szabadságpárt elnöke közölte, hogy most ők jönnek a kilépéssel, és elkezdi szervezni az ottani népszavazást.
  • A skót kormány egyik tagja máris jelezte, hogy Skóciának az EU-ban a helye. Újabb népszavazást kezdeményezhetnek a skót nacionalisták a Nagy-Britanniából való kiszakadásról.
  • Észak-Írországban is a többség a maradásra szavazott. Az ottani ír nacionalisták már arról beszélnek, hogy ki kellene lépniük Nagy-Britanniából, és csatlakozhatnának inkább az EU-tag Írországhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.