Cameron nem adja be a kilépési papírt, Tusk újra akarja gondolni Európa jövőjét

külföld
2016 június 24., 07:24
comments 263

David Cameron brit miniszterelnök beszéde a népszavazás végeredményének kihirdetése után:

Az eredmény egyértelmű. Az egész világ figyelte, hogyan döntenek a britek. Szeretném biztosítani a piacokat, hogy a brit gazdaság alapjaiban erős. Szeretném biztosítani a többi EU-s országban élő briteket, és az itt élő EU-s polgárokat, hogy helyzetük rövid távon nem változik. Nem lesz azonnali változás abban, hogyan tudunk utazni, hogyan tudunk árut és szolgáltatásokat mozgatni.

David Cameron bejelenti lemondását. Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa
photo_camera David Cameron bejelenti lemondását. Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa

Fel kell készülnünk most a tárgyalásokra az EU-val. Ehhez szükség lesz a skót, a walesi és az észak-ír kormányok részvételére is, hogy az Egyesült Királyság minden része képviselhesse érdekeit. Ehhez erős, elkötezelett vezetésre van szükség. Büszke vagyok rá, és megtisztelve érzem magam, hogy hat évig ennek az országnak a miniszterelnöke lehettem.

Mindig is úgy tartottam, hogy a nagy döntésekkel szembe kell nézni, és nem szabad elbújni előlük. Úgy küzdöttem ebben a kampányban, ahogyan csak tőlem tellett, azt mondtam szenvedélyesen amit érzek, teljes szívvel és lélekkel. Semmit sem tartottam vissza. Teljesen biztos voltam benne, hogy Nagy-Britannia erősebb, biztonságosabb és gazdagabb az EU-n belül. Világossá tettem, hogy a népszavazás erről szólt, és nem valamelyik politikus jövőjéről, így az enyémről sem.

Ám a brit nép másként döntött, egy másik útra akartak lépni. Miniszterelnökként mindent megteszek, hogy minden rendben menjen a következő hetekben, de nem hiszem, hogy nekem kellene irányítanom országunkat a következő cél felé. Nem könnyen hoztam meg ezt a döntést, de azt hiszem, hogy ezt kívánja nemzetünk érdeke: stabilitásra és egy új vezetésre van szükség. Szerintem a konzervatív párt októberi kongresszusára lehet új miniszterelnökünk. Ezért a kövektező hónapokban tovább dolgozunk a kormányommal. A kormány hétfőn ülésezik majd.

A tárgyalásokat az EU-val már a következő miniszterelnöknek kell folytatnia, és az új miniszterelnöknek kell meghoznia a döntést, hogy élesítse az 50-es cikkelyt, vagyis megtegye az EU elhagyását megindító jogi lépést. A jövő héten részt veszek az Európai Tanács ülésén, hogy elmagyarázzam a brit nép döntését, és a saját döntésemet is.

Szeretem ezt az országot, és megtisztelve érzem magam, hogy szolgálthattam. És minden tőlem telhetőt megteszek ezután is, hogy e nagyszerű ország sikeres legyen.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének beszéde a népszavazás végeredményének kihirdetése után:

Nem titok, hogy más eredményt vártunk a tegnapi népszavazástól. Tisztában vagyok azzal, hogy milyen komoly, sőt drámai ez a mostani helyzet politikailag. Nem lehet megjósolni a politikai következményeit, különösen Nagy-Britannia számára nem lehet. Ám annyi bizonyos, hogy nincs helye a hisztérikus reakcióknak. Mindenkit szeretnék biztosítani, hogy felkészültünk erre a kedvezőtlen forgatókönyvre is. Mint tudják az EU nem csak napsütésben üzemel.

Donald Tusk (Fotó: John Thys / AFP)
photo_camera Donald Tusk azt ígéri, hogy ezt is megoldják. Fotó: AFP/JOHN THYS

Az elmúlt két napban beszéltem az EU összes vezetőjével, a miniszterelnökökkel és az elnökökkel és az EU-s intézmények vezetőivel is a Brexit lehetőségéről. Úgyhogy ma 27 vezető nevében mondhatom, hogy elkötelezettek vagyunk mindannyian, hogy megtartsuk az uniónkat. Mindannyiunknak az unióban van a közös jövőnk. Arról is szeretnék mindenkit biztosítani, hogy nem lesz jogi bizonytalanság. Ameddig az Egyesült Királyság formálisan el nem hagyja az Európai Uniót, addig az EU-s törvények hatályosak az Egyesült Királyságban is. Ez egyszerre érvényes a jogokra és a kötelességekre is.

Minden további lépést meghatároznak a szerződések. A részletek megvitatására informális találkozóra hívtam a 27 ország vezetőjét az Európai Tanács idejére. Azt is javasoltam, hogy kezdjünk általánosabb vitát is uniónk jövőjéről.

Végezetül el kell ismernem, hogy az elmúlt néhány év volt uniónk legnehezebb időszaka. De mindig eszembe jut erről, amit az apám mondott nekem: ami nem öl meg, az erősít.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.