Hogyan tévedhettek ekkorát a bukik?

  • A 2015-ös brit parlamenti választás után újra lebőgtek a brit közvélemény-kutatók, akik a szavazás napján fölényes maradáspárti győzelmeg jósoltak.
  • De a maradáspártiak győzelmét jósolták a fogadóirodák is.
  • Még úgy is, hogy a fogadók többsége amúgy a kilépésre fogadott. A maradásra viszont nagyobb összegeket tettek.
  • És az se mellékes körülmény, hogy a fogadók szavazópolgárként befolyásolhatták is az eredményt.

Ahogy közeledett a brit népszavazás napja, úgy váltak egyre biztosabbá a nagy brit fogadóirodák a maradáspártiak győzelmében. Egy hete még nem így volt, akkor még a Brexit tűnt a favoritnak, és még rövidülőben is voltak az oddszok. Valamikor Jo Cox halála körül változott a helyzet, onnantól a Brexit oddszai nyúlni kezdtek, a maradásé pedig rövidülni.

A végén a fogadóirodák oddszai alapján már 90 százalék esélyt láttak a maradáspártiak győzelmére.

Ami persze még mindig azt jelentette, hogy 1:10-hez adják a kilépés esélyét, ami annyira nem hosszú oddsz, de azért sportban már bátorság megtenni.

Az egyik nagy fogadóiroda, a Ladbrokes politikai fogadási részlegét vezető Matthew Shaddick is sporthasonlattal élt, szerinte olyan volt a Brexit győzelme, mint amikor egy esélytelen kiscsapat nyer. "Hogy ez most csak egy azok közül az elkerülhetetlen, teljesen normális esetek közül, amikor a kiscsapat nyer, vagy halálos csapás arra az elméletre, hogy a fogadások hasznos előrejelző eszközök? Hajlok rá, hogy inkább az előbbi. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kéne felülvizsgálnunk az esetleges hibákat" - mondta a Bloombergnek.

Egy ilyen hibára rögtön fel is hívta a figyelmet. Abban ugyan nem hisz, hogy a fogadásokat szándékosan manipulálták volna, de azt elképzelhetőnek tartja, hogy a bukikat megtévesztették a maradásra kötött nagyösszegű fogadások. Mert ugyan pénzben többet tettek a maradásra, a brexitre többen fogadtak.

És még van más megfontolni való is. "Számolnunk kell-e azzal, ha, mint ebben az esetben, a fogadóink egyben résztvevői is az eseménynek? Nem gondoltuk, de talán tévedtünk ebben" - mondta.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.