Merkel szerint az EU elég erős ahhoz, hogy megtalálja a helyes választ a Brexitre

eu
2016 június 24., 11:28
comments 399
Merkel és Cameron a februári EU-csúcson Brüsszelben. DPA/Wiktor Dabkowski
photo_camera Merkel és Cameron a februári EU-csúcson Brüsszelben. DPA/Wiktor Dabkowski

Angela Merkel a brit népszavazás után mindenkit nyugalomra és óvatosságra intett. A kancellár szerint nem szabad egyből gyors végkövetkeztetéseket levonni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a nap jelentős fordulat Európa és az európai egységfolyamat szempontjából is.

Bejelentette, hogy a Brexit miatt hétfőn válságülést tartanak Berlinben. Ezen a megbeszélésen részt vesz majd Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és François Hollande francia elnök.

Merkel szerint az Európai Unió elég erős ahhoz, hogy megtalálják a választ a mai napra. Szerinte fontos, hogy a megmaradó 27 tagállam közös döntéseket tudjon hozni.

A német kancellár elmondta, hogy az uniós szerződések világosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogyan zajlik egy tagállam kiválása. Hangsúlyozta, hogy most több éves tárgyalások következnek, és ezalatt Nagy-Britannia továbbra is EU-tag. Hozzátette, a cél az, hogy a britekkel a jövőben is szoros és partneri maradhasson a kapcsolatuk. (FAZ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.