Egy német parlamenti képviselőt is őrizetbe vettek a feloszlatott isztambuli melegfelvonuláson

2016 június 26., vasárnap 20:12
24

A török rendőrség összesen 19 embert vett őrizetbe, könnygázzal és gumilövedékekkel oszlatva a hatóságok tiltása ellenére összegyűlt több tucat aktivistát. A történtekről mi is írtunk ma már korábban.

Volker Beck német zöldpárti képviselő egy török melegjogi aktivista őrizetbe vételét akarta megakadályozni, aki egy nyilatkozatot kívánt felolvasni. A dpa német hírügynökség szerint a hatóságok erre erőszakkal elvezették Becket és más aktivistákat is őrizetbe vettek. A török rendőrség rövid időn belül szabadon engedte a német képviselőt.

A helyszínen lévő Terry Reintke, a zöldek európai parlamenti képviselője szerint a rendőrök nagyon agresszívak volta.

AFP PHOTO / OZAN KOSE Fotó: OZAN KOSE

A képviselő mellett két másik német állampolgárt is őrizetbe vettek rövid ideig.

A török hatóságok a múlt hét pénteken biztonsági aggodalmakra hivatkozva betiltották a júniusi isztambuli melegfelvonulásokat, miután egy szélsőséges csoport azzal fenyegetőzött, hogy mindent el fog követni a rendezvények megakadályozására.

Isztambul belvárosában múlt vasárnapra terveztek egy menetet a transznemű emberek támogatására, míg az idei meleg büszkeség parádét június 26-ára hirdették meg. Ez utóbbi helyett akartak a rendezvényszervezők egy nyilatkozatot felolvasni vasárnap.

AFP PHOTO / OZAN KOSE Fotó: OZAN KOSE

A török hatóságok ugyanakkor erőteljes rendőrségi fellépéssel igyekeztek ezt megakadályozni, a központi fekvésű Istiklal Caddesi bevásárló utcában vasárnap délután számos vízágyúval vonult fel a török rendőrség a dpa német hírügynökség tudósítója szerint.

A mellékutcákban pedig a biztonsági erők gázmaszkos tagjait lehetett látni, és civilbe öltözött rendőrök járőrőröztek a térségben.

Eltérően számos más muszlim államtól Törökországban nem bűncselekmény a homoszexualitás, ugyanakkor a másság iránti előítéletek széles körben elterjedtek. Az isztambuli melegfelvonulás 14 éves múltra tekint vissza, de tavaly már egyszer betiltották azzal az indokkal, hogy a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére esett. Ennek ellenére is ezrek vonultak akkor utcára, a rendőrség pedig vízágyukat és könnygázt vetett be a békés tiltakozók ellen. Az idén tervezett felvonulások is a ramadán idejére esnek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt