Szénné nyerték magukat a magyar kajak-kenusok az Európa-bajnokság vasárnapi versenynapján

sport
2016 június 26., 14:41
comments 79

A foci Eb árnyékában, de most zajlik a kajak-kenu Eb is Moszkvában. A vasárnapi versenynapon pedig nagyot futottak a magyar versenyzők.

Friss hír, hogy a kajakos Bodonyi Dóra ezüstérmet szerzett, addig a kenus Kiss Tamás aranyérmet szerzett 5000 méteren

A délelőtti döntőkben két arany- és egy bronzérmet szereztek a magyarok: elsőként a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta állt be a rajtgépbe K-1 500 méteren. A szám ötkarikás aranyérmese, riói esélyese rosszul rajtolt, féltávig hatalmas hátrányt kellett ledolgoznia, majd körülbelül 300 méternél megindította a hajóját és gyakorlatilag állva hagyta riválisait, sima győzelmet aratott.

Kozák Danuta (b) és Szabó Gabriella a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság nõi kajak kettesének 500 méteres döntõjében 2016. június 26-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
photo_camera Kozák Danuta (b) és Szabó Gabriella a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság nõi kajak kettesének 500 méteres döntõjében 2016. június 26-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Ezt követően a kenu egyesek 500 méteres küzdelmeiben Kiss Tamás volt érdekelt. A 29 éves versenyző - aki 2008-ban Pekingben Kozmann Györggyel 1000 méteren bronzérmet nyert - visszafogottan kezdett, a táv feléig nagyjából a középmezőnyben haladt, majd rákapcsolt és versenyben volt a dobogóért, de talán túl korán indította meg a hajrát, s végül negyedik lett.

A kajakos Nádas Bence már egy aranyéremmel a zsebében vághatott neki az 500 méter egyes fináléjának: a négyes vezérevezőseként szombaton győztes magyar versenyző két korábbi világbajnok, a német Tom Liebscher és a dán René Poulsen mellől rajtolt el. Előbbi hatalmas lendülettel kezdett, Nádas a táv felénél meg tudta ugyan közelíteni, ám a hajrában a német újra ellépett, s a győzelmét nem fenyegette veszély. A magyar kajakos a címvédő dánnal vívott hatalmas küzdelmet, s bár az első eredmény ezüstérmesnek hozta ki, végül a célfotó alapján 8 ezreddel (!) kikapott, így bronzérmes lett.

Ezután a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású K-4 1000 méteres egység bizonyíthatta, nem volt véletlen, hogy az olimpiai válogatón nagy meglepetésre legyőzte a hazai környezetben öt évig veretlen, olimpiai ezüstérmes Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összetételű hajót. A fináléban a táv egyharmadáig szinte együtt haladt a mezőny, félidőben azonban a magyar egység komoly hátrányba került, s ekkor már látszott, hogy nem szól majd bele a dobogóért folytatott versenybe. Végül csupán hetedikként ért célba, így könnyen elképzelhető, hogy ebben a számban a szövetség új olimpiai válogatót ír ki.

Kozák Danuta nagyjából fél órát pihenhetett az 500 méteres párosra, ahol Szabó Gabriellával a szám vb-címvédőjeként szálltak harcba. A rajtjuk ezúttal jól sikerült, 250 méternél magabiztosan vezettek, s végül simán diadalmaskodtak. Ez volt a magyar kajak-kenu sport történetének 130. Eb-aranyérme.

Férfi C-2 500 méteren, a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó döntőjében az orosz egység gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott, a magyarok pedig a hajrára kissé elfáradva a hatodik helyen értek célba. A délelőtti program zárásaként K-2 500 méteren a Tóth Dávid, Kulifai Tamás összetételű hajó beragadt a rajtnál, ezzel el is szálltak a dobogós reményei. A végén a magyarok ki is engedtek, s végül hetedikek lettek.

Egy ezüstérmet szereztek a magyar versenyzők a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság vasárnapi zárónapjának 200 méteres döntőiben.

Az olimpiai programban is szereplő K-2 200 méteres számban a Horváth Bence, Szomolányi Máté összeállítású egység elképesztően szoros befutó után lett második.. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.