A németek nem fogják hagyni a briteknek, hogy túl sokáig húzzák az időt a kilépéssel

külföld
2016 június 27., 14:22
comments 257

Bár a népszavazás után a brit politikusok a lehető legtovább tolnák a kilépési eljárás elinditását, a német kormány most fokozta a rájuk gyakorolt nyomást, mikor jelezték, minél hamarabb szeretnék tisztán látni, milyen menetrend szerint fog lezajlani Nagy-Britannia kioválása az EU-ból.

A német kormányszóvivő, Steffen Seibert hétfőn kijelentette, hogy nem akarnak részévé válni egy függő játszmának, ami Európában senkinek sem állhat érdekében. Elmondta, hogy mivel a britek a múlt héten az unió elhagyására, a Brexitre szavaztak, a közösségnek most ezzel a döntéssel kell foglalkoznia. A kormányszóvivő kizárta annak lehetőségét, hogy ez a döntés visszafordítható lenne.

Emlékeztetett arra, hogy ez a kilépési eljárás csak akkor kezdődik meg, mikor az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét, és bejelenti távozási szándékát. Ugyanakkor elutasította annak lehetőségét, hogy a lépést megelőzően informális tárgyalások legyenek Nagy-Britanniával. Megértik, hogy Londonnak még bizonyos idő kell ahhoz, hogy hivatalosan is kommunikálja Brüsszel felé távozási szándékát, de tisztán akarnak látni ebben a kérdésben.

Kiemelte, hogy most inkább az összetartó erőket kell megerősíteni, nem pedig azokat, amelyek szétforgácsolnák az EU-t. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.