A németek nem fogják hagyni a briteknek, hogy túl sokáig húzzák az időt a kilépéssel

2016 június 27., hétfő 14:22
259

Bár a népszavazás után a brit politikusok a lehető legtovább tolnák a kilépési eljárás elinditását, a német kormány most fokozta a rájuk gyakorolt nyomást, mikor jelezték, minél hamarabb szeretnék tisztán látni, milyen menetrend szerint fog lezajlani Nagy-Britannia kioválása az EU-ból.

A német kormányszóvivő, Steffen Seibert hétfőn kijelentette, hogy nem akarnak részévé válni egy függő játszmának, ami Európában senkinek sem állhat érdekében. Elmondta, hogy mivel a britek a múlt héten az unió elhagyására, a Brexitre szavaztak, a közösségnek most ezzel a döntéssel kell foglalkoznia. A kormányszóvivő kizárta annak lehetőségét, hogy ez a döntés visszafordítható lenne.

Emlékeztetett arra, hogy ez a kilépési eljárás csak akkor kezdődik meg, mikor az Egyesült Királyság aktiválja a Lisszaboni Szerződésnek a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét, és bejelenti távozási szándékát. Ugyanakkor elutasította annak lehetőségét, hogy a lépést megelőzően informális tárgyalások legyenek Nagy-Britanniával. Megértik, hogy Londonnak még bizonyos idő kell ahhoz, hogy hivatalosan is kommunikálja Brüsszel felé távozási szándékát, de tisztán akarnak látni ebben a kérdésben.

Kiemelte, hogy most inkább az összetartó erőket kell megerősíteni, nem pedig azokat, amelyek szétforgácsolnák az EU-t. (Spiegel/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt