Izland kiejtette Angliát

futball
2016 június 27., 20:50
comments 236

Az utolsó nyolcaddöntő különösen az olasz–spanyol főnökfoci után tűnt úgy, hogy keveset tartogathat, hiszen az izlandiak eddigi védekező és az angolok nem valami meggyőző játéka alapján ez a nizzai összecsapás gyengének ígérkezett.

Erre 4 perc alatt rácáfolt mindkét csapat.

Nem is a játék profizmusa miatt (bárcsak az angolokat kaptuk volna a belgák helyett!), hanem az energiája volt nagyon szórakoztató a meccs. Rögtön pörgősen kezdődött: Anglia már a második rohamból kiharcolt egy 11-est, amikor az izlandi kapus belevetődött Sterlingbe. Rooney be is lőtte a 115. válogatott meccsén, amivel utol is érte David Beckhamet.

link Forrás

Egy perccel később az izlandiak a semmiből egyenlítettek ki: egy bedobás után fejelték tovább Sigurdssonnak, akiről lemaradtak az angol védők, így Hart mellett simán bevághatta. Szinte ugyanolyan volt, mint az osztrákok elleni első góljuk.

link Forrás

Ez jó alaphangot adott a meccsnek, hajtott mindkét csapat, a 15. percben az izlandi kapu előtt alakult ki tumultus, végül Dele Alli lőtte rá erősen, messziről, de mellé ment. A 17. percben Kane lőtte rá szintén messziről, de fölé ment. Rögtön utána Sterlingnek ívelte be, de az izlandi kapus simán megfogta. A 19. percben pedig Izland, a gól után először akciózva angol térfélen, gólt szerzett: Sigthorsson a négy angol védő szeme előtt elvégzett közeli passzból vágta rá, Hart belenyúlt, de szép lassan becsorgott mögötte a labda.

link Forrás

A 23. perc végén Hart ugrott rá egy izlandi csatárra, de aztán elesett, így ő végezhette el a szabadrúgást. Az angolok ezután megtorpantak, a támadásaik egyre kevésbé működtek, Sterling és Cahill láthatóan zavarban volt. Sturridge aztán a 28. percben nagy futással elérte a labdát, beívelte, és Kane lőtte rá kapásból úgy, hogy az izlandi kapus épphogy ki tudta pöckölni. A 30. percben Danny Rose rúgta szélről a labdát Halldorson kezébe. Anglia sorra vesztette el a labdákat támadás közben.

Aron Gunnarsson, az izlandi válogatott csapatkapitánya (17-essel) mutat valamit a földön fekvő angol Raheem Sterling fölött. A hétfői meccsen az izlandiak 2-1-re győzték le Angliát Nizzában. Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP
photo_camera Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

A 34. percben Gunnarsson 30 méterről lőtte rá, Hart vetődött, de a labda a kapu mellé ment. A 36. percben Sigurdsson is ugyanolyan messziről próbálkozott, az álló Hart kezei közé került a labda. Sigurdsson ezután lerántotta Rose-t, majd a lefújás után még egyszer lerántotta az indulni készülő angolt, így kapott is egy sárga lapot. A 44. perc végén Rooney próbálta meg kapásból rálőni, de borzasztóan találta el a labdát. A gólját kívül sok hasznát nem is vette a csapat. Hosszabbítás nélkül ért véget az első félidő.

A második félidő azzal kezdődött, hogy kiderült: Rooney nem szedte össze magát, egyből belerúgta a labdát egy nyugodtan álló izlandiba. Aztán beívelte, de a magas izlandiak ellen az angol támadóknak esélyük se volt. Az első tíz percben az angolok annyi labdát veszítettek, hogy ember legyen a talpán, aki bírta számolni.

Az 55. percben az izlandiak fejelgethettek az angol kapu előtt, Ragnar Sigurdsson ollózta bele Hartba a labdát, az angoloknak nagy szerencséjük volt. A 70. percben Sigurdsson sprintelt Vardy után és tisztázta időben a nemrég beállt angolt az izlandi 16-oson belül. A küzdelem nőtt, ennek ellenére mindkét csapat egyre kevésbé volt gólveszélyes. A 79. percben Kane fejelte rá Wilshere beadott labdáját, de simán megfogta az izlandi kapus. A 84. percben Hartba lőttek bele egy nagy helyzetet, aztán szögletből fejelték mellé az izlandiak. A 86. percben le is hozták Rooney-t, jött helyette Rushford, de hiába.

A meccs 3 perc hosszabbítás után ért véget, még a végén Sturridge emelte be, de hiába. Szöglet lett, rosszul fejeltek az angolok, és Izland kiütötte Angliát. A kis szigetország, ami ellen Magyarország 1-1-et játszott, a legjobb 8 között van az Eb-n.

Anglia–Izland : 1–2

  • Az angol kezdőcsapat: Joe Hart, Kyle Walker, Gary Cahill, Chris Smalling, Danny Rose, Dele Alli, Eric Dier, Wayne Rooney, Daniel Sturridge, Harry Kane, Raheem Sterling
  • Az izlandi kezdőcsapat: Hannes Thor Halldorsson, Birkir Mar Saevarsson, Kari Arnason, Ragnar Sigurdsson, Ari Skulason, Johann Gudmundsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Einar Gunnarsson, Birkir Bjarnason, Kolbeinn Sigthorsson, Jon Dadi Bodvarsson

Így áll most az Eb

Fun fact: Sikerült ezt a cikket megírni úgy, hogy egyszer sem említettem a Brexitet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.