Leminősítette a briteket a Standard & Poor's

gazdaság
2016 június 27., 19:58
comments 98

A nemzetközi hitelminősítő hétfő este jelentette be, hogy az eddigi "AAA"-ról két fokozattal "AA"-ra rontotta a hosszú távú brit adósbesorolást. Hozzátették, hogy az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás vonatkozik.

A lépést azzal indokolták, hogy a kilépésről szóló tárgyalások az EU-val még sokáig elhúzódhatnak, valamint egyelőre az sem biztos, hogy az EU - amely a teljes brit export 44 százalékát veszi fel - hozzáférést enged-e Nagy-Britanniának az egységes belső piachoz a jelenlegi vámmentes feltételekkel vagy vámokat ró ki a brit áruexportra.

Ráadásul ismét napirendre került az újabb skót függetlenségi népszavazás, és Észak-Írországban is hasonló alkotmányos problémák merülhetnek fel, mivel mindkét országrészben a többség a bennmaradásra voksolt.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már csak a Standard & Poor's tartotta nyilván "AAA" osztályzattal, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service már korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

A Standard & Poor's előrejelzése szerint a brit GDP a 2016-2019-es időszakban évente átlagosan csak 1,1 százalékkal fog növekedni.

A cég a Brexit előtti előrejelzéseiben még ugyanerre az időszakra 2,1 százalékos éves növekedési átlag szerepelt.

Közben az angol font 31 éves mélypontra zuhant a dollárral szemben. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.