Varga Mihály már a magyar lehetőségeket látja a Brexitben

Interjút adott a Világgazdaságnak a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály. Elsősorban arról beszélt, hogy a brit EU-ból való kilépése nem fogja érinteni a magyar költségvetést, mivel sokáig el fognak húzódni a tárgyalások. Az EU-s támogatásokat viszont igen, hiszen kiesik a harmadik legnagyobb nettó befizető.

A lehetőséget viszont látja Varga a brit kilépésben. Elmondta, a tárca főleg azzal foglalkozik, miként lehet a Nagy-Britanniát elhagyó társaságok számára vonzó befektetési országgá tenni Magyarországot.

Mint mondta, a kormány különleges kedvezményeket is felkínálna az áttelepülni szándékozó vállalatoknak, "a részleteken még dolgoznak".

A miniszter szerint mintegy 770-780 brit cég működik ma Magyarországon, amelyek elégedettek a befektetői környezettel, ez pedig jó referencia lehet.

(A külföldi cégek elhappolása elég jól megy egyébként az újdonsült adóparadicsom Magyarországnak: az, hogy a GE energetikai részlege papíron nálunk számolta el az óriás nyereségét, jó ötszáz milliárd forintot hozott a költségvetésnek tavaly.)

Azt is elmondta, hogy hiába penget a kormány – David Cameron bukott miniszterelnökhöz hasonlóan egyébként – folyamatosan euroszkeptikus húrokat, ők igazából nem akarnak kilépni az EU-ból, "nincs ilyen szándék, nincs ilyen terv, nincs ilyen forgatókönyv, ötlet, vagy elképzelés", mondta.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.