Már a 100 milliárdot közelítik a budapesti úszó-vb költségei

gazdaság
2016 június 28., 17:34
comments 252

Újabb adatok derültek ki a 2017-es budapesti úszó-vb terveiből. Ezek alapján szinte lehetetlen, hogy a 2 hetes rendezvény nyereséges, vagy akár nullszaldós legyen. Már a kormány is csak befektetésként tekint a vb-re, szerintük jó ugródeszka lesz az olimpia megpályázásához (ami egyébként szinte minden számítás szerint még a vizes vb-nél is sokkal nagyobb pénznyelő lesz.

A napi.hu szerint az úszó vb létesítmény- és infrastrukturális beruházásai mára már elérték a kilencven milliárd forintot. Ehhez képest az első tervekben ezek még 40 milliárdos költségértéken szerepeltek.

A vb-t szervező nonprofit kft. csak idénre 5 milliárdos működési veszteséget tervez. 3 milliárd megy el szállodai foglalásokra, 22 millió emléklapokra és érmékre, és

majdnem 472 millió reklámra és kommunikációs tanácsadásra.

A jegyek előállítására csak idén 23,1 millió forintot szánnak, míg jegyárbevételből 27,6 millió forintot remélnek. A jegyekből tehát idén a tervek szerint 4,5 millió forint jön be.

A másik nagy bevételi forrás a szponzoráció, innen 607 milliót remélnek.

A bevételek között szerepel még 414,45 millió forint, ami a Nemzetközi Úszószóvétségtől visszajáró jogdíjpénz, de ezt amúgy sem a rendező cég, hanem a költségvetés állta az adófizetők pénzéből.

Így jön ki a kb. 1 milliárdos tervezett bevétel és a hatmilliárdre tervezett kiadás. Fontos hozzátenni, hogy ezek csak az idei számok, és maga a bajnokság csak jövőre lesz. Mesterházy Attila MSZP-s képviselő a parlamentben Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez intézett kérdésében kérte a 2017-es üzleti tervet is, de azt nem adták ki neki. (napi.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.