2007OR10, a névtelen törpebolygó

előadás
2016 június 29., 14:05

A júniusi Budapest Science Meetup-on Kiss Csaba (MTA CSFK Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet) arról beszélt, hogyan állapította meg kutatócsoportja, hogy a 2007OR10 jelzésű, Kuiper-övben (ez az a régió, ahol a Plútó is kering) található égitest a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygója, a Plútó és az Eris után. A kutatómunka jelentőségét mutatja, hogy arról a NASA is beszámolt.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

A New Horizons kb. 1 évvel ezelőtt repült el a Plútó és a Charon mellett, és csodálatos képeket küldött a Naprendszer legrégebben ismert törpebolyó rendszeréről. De honnan tudhatunk meg ténylegesen valamit egy olyan, a Naprendszer peremén, a Plutónál háromszor távolabb keringő égitestről, amihez nem küldünk a közelében elrepülő, vagy arra leszálló szondát? A közelmúltban a Kepler űrtávcső K2 missziójának és a Herschel infravörös űrtávcső adatainak alapján azt találtuk, hogy a Naprendszer harmadik legnagyobb törpebolygója a 2007OR10 nevű égitest, a Plútó és az Eris után.

Az előadásban bemutatom, hogy ezeknek az adatoknak a birtokában hogyan következtethetünk egy ilyen távoli égitest fizikai tulajdonságaira, felszínénk összetételére és esetleges kísérőjére, és arról is beszélni fogok, hogy ha valóban a 2007OR10 a harmadik legnagyobb törpebolygó, hogyan különbözhet ennyire a többi, hasonló méretű, 1000km-nél nagyobb égitesttől, mint mond ez nekünk a ma megfigyelhető Naprendszer kialakulásának körülményeiről.

A címlapi kép forrása: Konkoly Obszervatórium/Pál András

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.