A spanyolok már most bejelentették, hogy ha Anglia kilép az EU-ból, akkor a skótok sem maradhatnak

Már most látszanak az első jelei annak, hogy milyen súlyos következményei vannak a britek uniós kilépéséről szóló népszavazásnak, amik messze túlmutatnak az EU és Anglia viszonyán.

A skót első miniszter, Nicola Sturgeon a Brexit népszavazás eredménye után szinte azonnal bejelentette, hogy szeretné benntartani országát az Európai Unióban, még ha Anglia ki is lép a közösségből. A skótok többsége a eu-s maradásra szavazott, így az sem kizárt, hogy ott népszavazás lesz az országrész függetlenné válásról.

Ez viszont veszélyes példa lehet azoknak az európai országoknak, ahol bizonyos országrészek szintén régóta szeretnének függetlenné válni.

Ilyen például Spanyolország, ahol Baszkföldön és Katalóniában is van függetlenségi mozgalom, a baszkoknak ETA néven még terrorszervezet is volt egy időben. Na, most ha az unió elkezd tárgyalni Skóciával, akkor az ötletet adhat másoknak is, nem is feltétlen az uniós viszony módosítása, hanem szimplán a függetlenség ügyében.

Valószínűleg ez az oka, hogy Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök ma kijelentette, hogy meg fog akadályozni minden skót maradási kísérletet.

"Ha az angolok mennek, akkor a skótok is. Skóciának nincs joga tárgyalni az EU-val"

Ezt azután mondta Rajoy, hogy Jean-Claude Juncker, az európai bizottság elnöke és Martin Schulz, az európai parlamenti elnöke is nyitottnak mutatkozott a skótok felé. (Independent)