Ha le akarsz fogyni, akkor egyél kevesebbet, a mozgás sajnos nem sokat segít

életmód
2016 június 29., 13:41
comments 395

Aki tud angolul, az csak simán nézze meg a VOX fenti videóját, ami a testmozgás és a fogyás összefüggéséről szól. Illetve pont arról, hogy a mozgás és a fogyás között valójában nincs erős összefüggés, aki túlsúlyos, annak elsősorban az étkezési szokásain kell változtatnia.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a mozgás felesleges volna. Nagyon is egészséges, konkrétan a rendszeres testmozgás a legjobb, amit az ember a cigiről való leszokás után tehet, ha hosszú életet szeretne. De ez sem jelenti, hogy a testsúllyal lenne összefüggés.

A legfontosabb ok a fenti ábrán látható.

A napi elégetett kalóriamennyiség töredéke jön csak testmozgásból, a legnagyobb rész a nyugalmi helyzetben az alapvető életfunkciók (pl.: légzés, szívverés, stb.) fenntartására elégetett kalória. Ezt a sárgával jelölt részt nem igazán lehet testmozgással befolyásolni (persze ha valaki iszonyúan kigyúrja magát, akkor annak az alap anyagcseréje is változik, de ez a legtöbb ember számára nem reális lehetőség). Ráadásul a kutatók arra jutottak, hogy ha nő a fizikai aktivitás miatt elégett kalória mennyisége, akkor máshol általában csökken a felhasználás.

Ennek a leglátványosabb példáját egy afrikai törzsnél találták a tudósok.

A vadászatból és gyűjtögetésből élő népcsoport tagjai gyakorlatilag egész nap mozogtak, jó fizikai állapotban voltak, jellemzően soványak. Amikor viszont napi elégetett kalóriamennyiséget vizsgálták náluk, akkor az derült ki, hogy ugyanannyi kalóriát használnak, mint amennyit egy irodában üldögélő amerikai. A soványságuk oka nem a több mozgás volt, hanem az, hogy sokkal kevesebbet esznek, mint az emberek Nyugaton.

Közben a modern élelmiszeripar szereplői, például a cukros üdítőitalok gyártói előszeretettel nyomnak olyan kampányokat, amik a testmozgásra helyezik a hangsúlyt, hogy az a fontos az elhízás ellen. Amíg eleget edzel, addig annyi kólát ihatsz, amennyit akarsz. Csak ez nem igaz.

Ha a túlsúly kialakulásának okait akarja valaki megtalálni, akkor egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a túl sok evésnek sokszorta nagyobb jelentősége van, mint a túl kevés mozgásnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.