Kínaiak verekedtek össze a firenzei rendőrökkel

Őrizetbe vettek két kínait az olasz hatóságok a Firenze külvárosában levő Sesto Fiorentinóban, miután egy kínai munkásokkal teli hangárban tartott egészségügyi ellenőrzés miatt a feldühödött kínai bevándorlók rátámadtak az olasz rendőrökre.

Heten sérültek meg, köztük három olasz rendőr. Két kínai férfit vettek őrizetbe, az egyikük a hangár tulajdonosa, a másik pedig lezárta az ipari épület bejáratait, és nem engedte be a helyszínre siető mentőautókat.

Sesto Fiorentino egyik gyárépületében a firenzei közegészségügyi szolgálat tartott ellenőrzést, ahol 50 kínai vállalkozás van bejelentve. A kínai munkásokkal teli hangárban feszültséget teremtett a hatóság és a rendőrök kiérkezése. Két verziója van a történetek interpretálásának:

  • A rendőrség szerint a kínaiak rájuk támadtak, kövekkel és minden kezük ügyébe kerülő tárggyal, például konzervdobozokkal dobálták meg őket, és a hangár bejáratait is lezárták.
  • A kínaiak beszámolói szerint az olasz rendőrök földre löktek egy idős férfit a karján egy 10 hónapos kisgyerekkel.

A hangárban és kívül összegyűlt kb. 400-500 fős tömeget az olasz rohamrendőrség oszlatta fel. A kínaiak a kínai himnuszt énekelték, és a kínai zászlót lobogtatták. A firenzei kínai konzul közvetítése segített a rend helyreállításában.

Firenze és Prato városa közötti térségben, Olaszország textilipari körzetében él a több mint 260 ezresre becsült Olaszország kínai közösség nagy része. (MTI, ANSA)