110 Nobel-díjas kéri a Greenpeacet, hogy adják fel a GMO-ellenességüket

környezetvédelem
2016 július 01., 05:41
comments 553

A nyílt levelet aláíró kutatók és tudósok arra kérik a világ legismertebb zöldszervezetét, hogy fejezze be a genetikailag módosított élőlények (GMO) elleni hadjáratát.

Kifejezetten egy növényről van szó most, egy genetikailag módosított rizsfajról, ami támogatói szerint segíthetne a fejlődő világ országaiban tapasztalt, a gyerekek között vaksághoz és halálhoz is vezető A-vitamin-hiányon.

Arra kérik a Greenpeacet és támogatóikat, hogy vizsgálják felül álláspontjukat azoknak a gazdálkodóknak és vásárlóknak a tapasztalataira hagyatkozva, akik fogyasztottak már genetikailag módosított növényeket, illetve vegyék figyelembe a különféle tudományos szervezetek és szabályzó ügynökségek állásfoglalását. És ezek alapján hagyjanak fel úgy általában a GMP-ellenes kampányukkal és a Golden Rice nevű rizsfajta elleni kampánnyal is.

A kampányt Richard Roberts, a New England Biolabs vezető kutatója indította. A Washington Postnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a Greenpeace szerinte csak rá akar ijeszteni az emberekre. Pedig ő maga is támogatja a szervezet számos akcióját. Abban bízik, hogy a levél hatására is a zöldszervezetnél belátják, hogy ebben az ügyben tévedtek és olyan témákra fognak utána fókuszálni, miket sokkal jobban és helyesebben képviselhetnek.

Anti-GMO aktivista Franciaországban (Michel Rauch / Biosphoto)
photo_camera Anti-GMO aktivista Franciaországban (Michel Rauch / Biosphoto)

Nem a Greenpeace az egyetlen, ami GMO-ellenes kampányt folytat, de mint a világ egyik legismertebb környezetvédő szervezetének, komoly hangja van a kérdésben. Ezért lehettek ők a levél címzettje.

Roberts számítása szerint jelenleg 296 Nobel-díjas él a Földön, ebből péntek délelőttre 110-en írták alá a levelet. A kampánynak van egy honlapja is, ott olvasható a teljes levél. Az aláírókhoz több mint 1300 kutató csatlakozott már.

A szintén Nobel-díjas sejtbiológus, Randy Schekman arról beszélt a Postnak, hogy nagyon furcsállja, hogy egy szervezet, ami más témák, például a klímaváltozás vagy az oltások esetében annyira ad a tudomány szavára, akkor egy olyan téma esetében, ami a világ mezőgazdasági jövőjének szempontjából ennyire fontos, pont ellenkezően járjon el.

A levél kitér arra is, hogy tudományos ás szabályzó testületek újra és újra határozottan kiálltak amellett, hogy a genetikailag módosított növények és élelmiszerek egészségesek, sőt, lehet hogy egészségesebbek, mint a más termesztési eljárásokban előállított növények. Emellett írják azt is, hogy egyetlen ismert esetről sem tudni, amikor valakinél negatív egészségügyi mellékhatást regisztráltak volna.

A Greenpeace levélben válaszolt. Mint írták, szó nincs arról, hogy bárki blokkolná a Golden Rice bevezetését. A terméket jelenleg nem is lehet forgalmazni, mivel hiába a 20 évnyi kutatás, nem bizonyult hatásosnak. Ezt szerintük a Nemzetközi Rizskutatási Intézet is megerősítette. Ezért szerintük a Nobel-díjasok levele egy olyan kérdést feszeget, ami nem is létezik.

Szerintük a vállalatok túlhypeolják a Golden Rice-t, hogy ezzel kövezzék ki az utat a többi, profitot ígérő GMO engedélyezése előtt. A Greenpeace úgy látja, hogy a fejlődő országokban jelentkező problémát változatosabb étrenddel, ökogazdálkodással és az élelmiszerhez való jobb hozzáféréssel lehetne inkább biztosítani. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.