12 milliárdos hitelt kap maga mögé az Unicredittől az egyik legnagyobb magyar médiabirodalom

2016 július 1., péntek 10:27
31
Varga Zoltán, a Centrál tulajdonosa. Fotó: kreativ.hu. Fotó: Kreatív

A HVG azt írja, hogy június végén átszervezik a Magyarország egyik legjelentősebb portfólióval rendelkező Centrál Médiacsoportot. A tulajdonos Varga Zoltán Central Media Capital Partners Kft. (CMCP) néven egy háttércéget hozott létre, és ide tervezi átcsoportosítani a cégcsalád különböző vállalatait.

Ennél a cégnél léphet fel hitelezőként az Unicredit Bank, amely részben cégvásárlások finanszírozására, részben általános cégfinanszírozás céljából nyújt majd kölcsönt. A cikk szerint a tulajdonosok, köztük a Vargához sorolt Termindex Zrt. megállapodott egy zálogszerződésben is, és az egyik biztosítékot a CMCP tagjainak üzlerészei adják majd. Az átalakítás feltehetően együtt jár majd a cégcsoport átalakításával is.

A Wizzair egyik első befektetőjeként ismertté vált Varga azóta számít az egyik legnagyobb játékosnak a médiapiacon, hogy 2014 tavaszán megvásárolta a Sanoma Média egykori portfólióját. Magazinpiacon nagyon erősek: övék a Nők Lapja lapcsalád, a Story, a Best, a Meglepetés, a Marie Claire és a Szines RTV is. Az online téren hozzájuk tartozik a három legolvasottabb hírportál közé tartozó 24.hu (egykori hír24), a startlap és több tematikus oldal is.

A cég komoly érdeklődést mutatott éveken keresztül az Origo Médiacsoport iránt is, amit végül a kormányhoz közelebb álló New Wave-cégcsoport vett meg. A piacon az elmúlt évben arról szóltak hírek, hogy a kormány médiakörei intenzíven kerülgetik a Centrált, és szeretnék körön belül tudni Varga birodalmát.

Könnyen lehet, hogy a mostani lépésekkel a tulajdonos megpróbálja egyben tartani a portfóliót, és erős üzenetet küldeni a Fidesz-közeli csoportoknak, hogy nem eladó. A HVG is arra utal, hogy a Centrál célpontja lehet a kormánybarát médiavállalkozók további nyomulásának. Az ügyben kerestük Varga Zoltán tulajdonost, de nem akart nyilatkozni. (HVG)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt