Wales történelmének legnagyobb futballsikerét ünnepli

futball
2016 július 02., 07:38
comments 116
Lille-ben, a De Gaulle téren fölállított kivetítő előtt ünneplik Wales szurkolói a Belgium elleni 3:1-es győzelmet. AFP-fotó, Francois Lopresti
photo_camera Lille-ben, a De Gaulle téren fölállított kivetítő előtt ünneplik Wales szurkolói a Belgium elleni 3:1-es győzelmet. AFP-fotó, Francois Lopresti

A 24 csapatos Európa-bajnokságon több kis ország csapata is megtáltosodott. Eddig olyan csodákat láthattak a drukkerek, mint hogy a tökesélytelennek tartott Albánia megverte Romániát egy élvezhető csoportmeccsen, hogy Wales és Magyarország csoportelsőként jutott tovább, hogy Magyarország iszonyatos iramú meccsen döntetlent játszott Portugáliával, vagy hogy Izland megverte és kiejtette a bajnokesélyes Angliát.

De legnagyobb szenzáció péntek este jött:

Wales 3:1-re megverte a kontinens talán legerősebb kezdőcsapatával felálló Belgiumot.

link Forrás

Az alig 3 millió lakosú ország ezzel minden előzetes esélylatolgatást meghazudtolva a legjobb 4 közé jutott: Portugáliával játszanak majd a döntőbe jutásért.

A csapatot különösen szerethetővé teszi az is, hogy mindezt kifejezetten szép és élvezhető játékkal érték el, nem azt a játéktöredező antifocit játsszák, ami 2004-ben Európa-bajnoki címet ért a görögöknek, és amivel Izland próbálkozik.

A belgák elleni meccsen még fordítani is tudtak, hiszen az első gólt a belga Nainggolan lőtte.

A walesi válogatott soha eddig nem ért el ilyen jó eredményt. Mikor nem sokkal a meccs vége előtt a csapat belőtte a harmadik gólt, ezzel eldöntve a mérkőzést, a cardiffi szurkolói zónában a walesi drukkerek teljesen elvesztették a fejüket:

link Forrás

A meccs után pedig többen egymás vállára borulva sírtak örömükben.

Különösen nagy eredménnyé teszi a dolgot, hogy pont Belgiumot győzték le. Azt a Belgiumot, amelyik évek óta bivalyerős csapattal megy ki a nemzetközi tornákra. A játékosaik egyenként annyira kiemelkedő tehetségek, hogy a sportsajtó Aranygenerációnak nevezi ezt a belga csapatot. De valami nem stimmel a válogatottjukkal: Marc Wilmots szövetségi kapitánynak nem sikerült igazi csapattá kovácsolnia a sztárokat.

És Wales pont ebben verte meg a belgákat. A kis csapatnak csak egyetlen igazi világsztár játékosa van: a Real Madridban játszó Gareth Bale, de még ő is tökéletesen illeszkedik a walesi válogatottba. A válogatottba, ahol olyan játékosok is játszanak, akiknek jelenleg egyáltalán nincs szerződésük klubcsapattal.

link Forrás

A három walesi gólszerző Ashley Williams, Hal Robson-Kanu és Sam Vokes együttvéve is csak a negyedét keresik annak, amennyit az Eb-n hatalmasat égő angol válogatott csapatkapitánya, Wayne Rooney keres. Rooney a Daily Mail szerint hetente 260 ezer fontot (mostani árfolyamon kb. 100 millió forintot) visz haza, ehhez képest Vokes heti 7000 fontot, Ashley Williams 45 ezer fontot, Robson-Kanu pedig heti 10 ezer fontot keres. Azaz utóbbi csak keresett, mert jelenleg nincs klubcsapata.

A fizetések közti különbség még szembeötlőbb a szövetségi kapitányoknál.

Míg az angol válogatott edzője, az Izlandtól kapott bukó után lemondó Roy Hodgson 68 ezer fontot keresett egy héten, addig a walesi kispadon ülő Chris Coleman bére heti 4200 font.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.