Először Svájcon statuálhat példát az EU, hogy lássák a britek, mire készülhetnek a tárgyalásokon

Svájc lesz a szemléltető példa, amivel az Európai Unió jelezni fogja Nagy-Britanniának: esélye sincs arra, hogy tagja maradjon a közös piacnak, ha akadályokat akar gördíteni a személyek szabad áramlása elé – írja a Guardian.

A már két éve folyó svájci-EU tárgyalások az utóbbi hetekben pörögtek fel, a menetrend szerint hamarosan le kellene zárni azt. Svájc ugyanis azt tervezi, hogy adminisztratív eszközökkel korlátozza az EU-állampolgárok svájci letelepedését – erre egy 2014 végi népszavazás kötelezi az országot, 2017 februrári határidővel. Ez viszont rohamosan közeledik, rengeteg mindent kell újratárgyalni, ezért a sietség.

AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Egy svájci politikus, a liberális párt volt elnöke, Philipp Müller arról beszélt egy hétvégi interjúban, hogy az álláspontok egyelőre nagyon messzire vannak egymástól, és a – jelentős részben hasonló témákról szóló – Brexit-helyzet csak ront a témán. Erre hivatkozva az EU-svájci tárgyalások múlt heti fordulóját el is halasztották.

Martin Schulz német EP-elnök pedig arról beszélt, hogy szerinte Svájcnak nagyobb szüksége van az EU-ra, mint fordítva.

Több svájci politikus már felvette, hogy esetleg újra szavazni kéne a 2014-es ügyben. Úgy látják ugyanis, a Brexit után az EU tárgyalói a korábbinál sokkal keményebbek lehetnek: esélyes, hogy a Svájcot valamilyen formában ki fogják szorítani a közös piacról. Svájc exportjának 56 százaléka az EU-ba megy, ezért ez igen érzékenyen érintheti az országot.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.