Az FBI nem javasol vádemelést Hillary Clinton ellen

James Comey, az FBI Washingtonban sajtótájékoztatón az amerikai politikai élet egyik központi kérdésévé vált emailbotrány ügyében folytatott nyomozás eredményeit ismertetve azt javasolta az igazságügyi minisztériumnak, hogy ne emeljenek vádat Hillary Clinton, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje ellen. Comey azt mondta, nem egyeztetett sem az igazságügyi tárca vezetőivel, sem más minisztériummal, sem a kormány bármely tagjával.

A kb. egy évig tartó vizsgálatot lezárva azt mondta, az FBI szerint kifogásolandó, hogy Clinton külügyminiszterként több alkalommal nem a biztonságos külügyi számítógépes rendszert használta, de nem követett el olyan mértékű hanyagságot – és nem került nyilvánosságra titkosított információ –, ami indokolná a vádemelést. Hillary Clintont három napja hallgatta ki az FBI.

Értesülések szerint Loretta Linch igazságügyi miniszter korábban azt közölte, hogy elfogadja az FBI javaslatát.

A Wikileaks ma rakott ki 1000 emailt Hillary Clinton levelezéséből az iraki háború idejéből. Julian Assange, a Wikileaks alapítója szerint az oldal már elég információt összegyűjtött ahhoz, hogy az amerikai hatóságok akár vádat is emelhessenek az első Obama-ciklusban külügyminiszterkedő Clinton ellen. (MTI)