Csak ma 4500 migránst mentettek ki a Földközi-tengerből

Kb. 4500, gumicsónakokon és fából készült hajókon érkező migránst mentettek ki kedden a Földközi-tengerből, miután a térségben uralkodó időjárás jobbra fordult a viharos hétvége után – közölte az olasz parti őrség.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) az olasz parti őrség bejelentése előtt közölte, Olaszországba az idén több mint 67 ezer migráns érkezett.

Míg a tavalyi év azonos időszakához képest kevesebben érkeztek 2016-ban, addig megugrott a veszélyes tengeri átkelés közben meghalt menekültek száma. A múlt héten például a mentést végzők egy gumicsónak aljában 10 halott nőt találtak.

A parti őrség szerint ma több mint 30 mentőakciót koordináltak, amikben a hatóság saját Diciotti nevű hajója mellett a haditengerészet egységei, az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex hajói és humanitárius szervezetek vettek részt.

Miközben az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény miatt visszaesett a görög égei-tengeri szigetekre érkező menekültek száma, addig megugrott az Észak-Afrikából, különösen pedig a Líbiából és Egyiptomból Olaszországba csónakokon igyekvő migránsok száma. Az IOM szerint a veszélyes földközi-tengeri út idén 2438 ember életét követelte. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.