Több száz rendőr szállta meg a ligetvédők táborát

Budapest
2016 július 06., 05:33
comments 550

Több olvasónk is jelezte, hogy szerda reggel 7 óra táján több száz rendőr jelent meg a Városligetben, a ligetvédők táborában. A ligetvédők a Facebookon azt írják, hogy

a rendőrök fel akarják számolni a tábort.

photo_camera Fotó: Tbg

Az egyik beszámoló szerint a rendőrök azt mondják, hogy a birtokvédelmi eljárás miatt, aki akadályozza az építkezést, az ellen eljárás indulhat.

link Forrás

A helyszínen lévő Tamás Bencének azt mondták, hogy reggel 7-kor jöttek a rendőrök, és nagyon hamar kivitték a táborból a bent épp ébredező kb. 10-20 embert, majd lezárták a területet. A lezárt részen csak Komáromy Gergely, azaz Gregory G Ras, a Riddim Colony énekese és egy barátja maradt, ők leláncolták magukat.

A rendőrök azonban 20-30 perces munkával lefeszítették Komáromyék láncait, és kivitték őket a kerítésen kívülre. Komáromy elmesélte, mi volt reggel:

link Forrás

A ligetvédőket megtapsolták, a kapunál ülő demonstráció kezdődött.

Fotó: Czinkóczi Sándor
photo_camera Fotó: Czinkóczi Sándor

Egy embert, egy Csongor nevű ligetvédőt előállítottak a rendőrök, és beültették egy rendőrautóba, de végül nem vitték el, mert rájöttek, hogy a telek előtt a ligetvédők bejelentett tüntetést tartanak, tehát onnan nem is lehet elvinni senkit csak úgy.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

Az akció hírére nagyjából 200 szimpatizáns még a táborhoz sereglett, ők a reggel kirakott ligetvédőkkel együtt, a kerítésen túlról nézik a lezárt részt. Szomorú és fásult a hangulat, a várakozók olyanokat sustorognak, mint hogy

„Nem érdemli meg a Ligetet ez a város, ha csak ennyien védik.”

A tömegben ott volt több politikus is, főleg a PM-től és az LMP-től.

A rendőri akcióról a Liget-projektért felelős Városliget Zrt. is adott ki egy közleményt, ezt írták:

„Megkezdik a Hungexpo irodaházak bontását – Hatósági eljárás keretében kezdeményezte az illetékes jegyző a Hungexpo irodaházaknál található, a Liget projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint 3 hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt ez idáig nem tudták megkezdeni a munkát. A terület kiürítését ma reggel indították el az illetékes hatóságok.”

photo_camera Fotó:Tbg

A ligetvédők szerint az ellenük szóló birtokvédelmi határozat jogellenes, mert az nem tartalmazza a kötelezettek nevét, és a határozatot kiállító józsefvárosi jegyző nem hívta fel nyilatkozattételre az érintetteket. A ligetvédők szerint az sem igaz, hogy a táboruk területe építési terület, hiszen a terület átadása a kivitelezőnek elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg.

Már több mint 100 napja

A ligetvédők már több mint 100 napja vannak kint a Városligetben, a céljuk, hogy védjék a fákat, és hátráltassák a Liget-projekt néven futó, átgondolatlannak tartott, a liget beépítéséval járó beruházást, mert ők inkább parkfejlesztést akarnak, mint mélygarázsokat és felszíni beépítést.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

Június végén még azt mondták, hogy az elmúlt 100 nap is azt bizonyítja, hogy civilként is eredményesen képesek fellépni a beruházás ellen.


Aztán később a magyar-belga meccs után kopaszok szállták meg Közlekedési Múzeumot és kordonozták körül az épületet, hogy megkezdődhessen ott is az építkezés. Több napos szembenállás után végül a ligetvédőket kitették az elkordonozott részről. Egyiküket, aki órákig a múzeum kéményén ült, még pszichiátriára is szállították, és egy éjszakát benntartották a kórházban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.