Ban Ki Mun a sajtószabadság és a civil önszerveződés hasznosságáról győzködi a kínai elnököt :DDDDDDDDDDD

Ha létezik kölcsönösen gyümölcsöző, erdeményes megbeszélés, akkor Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Hszi Csin-ping kínai elnök találkozója mindenképpen az volt. Azt írja az MTI:

Hatékonyabb globális kormányzást szorgalmazott Hszi Csin-ping kínai államelnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral csütörtökön Pekingben folytatott megbeszélésén.

Hszi megállapította, fontosnak tartja, hogy a robbanásveszélyes kérdéseket politikai eszközökkel oldják meg, „a párbeszéd és a konzultáció támogatásával, a tünetek és a kiváltó okok együttes kezelésével, amelyben az Egyesült Nemzetek Szervezetének központi szerepet kell kapnia. Kína továbbra is az ENSZ határozott támogatója, védelmezője és résztvevője marad” – hangsúlyozta.

Ban Ki Mun (balról) ENSZ-főtitkárt fogadja Vang Ji kínai külügyminiszter Pekingben. MTI/EPA/AP pool/Mark Schiefelbein

Ban Ki Mun kínai látogatásának második napján korábban találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel is. Kettejük közös sajtótájékoztatóján az ENSZ főtitkára nem kívánta kommentálni a dél-kínai-tengeri vitával kapcsolatos, Fülöp-szigetek által kezdeményezett nemzetközi jogi eljárást. Ugyanakkor közölte, hogy az érintett országoknak békés módon kell megoldaniuk nézeteltéréseiket, el kell kerülniük, hogy a félreértések következményeként a régió biztonsága veszélybe kerüljön.

Vang erre megjegyezte, hogy a kikényszerített hágai választottbírósági eljárás, amelynek eredményét Peking nem fogadja el, épp hogy nem segíti a viták békés rendezését, sőt fokozni fogja a térségbeli feszültséget.

Ban Ki Mun kérdésre válaszolva a kínai belpolitikát érintő témákban is véleményt nyilvánított. A kínai átalakulás és a reform közepette arra biztatta a pekingi vezetőket, biztosítsanak teret ahhoz, hogy a civil társadalom betölthesse fontos szerepét. Mint mondta, „a környezetvédelmi aktivisták, az emberjogi ügyvédek és más jogvédők a társadalmi haladás és a gazdasági célok katalizátoraiként működhetnek”. Hozzátette, ezek a szabad és független médiával együtt elősegíthetik az elszámoltathatóságot, vagyis támogatják az állam fejlődését, megerősítve azt az emberek szemében.

Ban Ki Mun, aki 10. alkalommal jár Kínában, vidéki programokkal folytatja a hét végéig tartó látogatását. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.