Franciaországban elítéltek két polgármestert a ruandai népirtás miatt

2016 július 7., csütörtök 4:21
22

A francia bíróság életfogytiglani börtönre ítélt két ruandai polgálmerster, akik részt vettek az 1994-es népirtásban. Tito Barahirát és Octavien Ngenzit emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolták. A vád szerint vezető szerepük volt annak a kétezer tuszi nemzetiségű lemészárlásában, akik Kabarondo templomába akartak menekülni az üldözőik elől.Tito Barahira és Octavien Ngenzi a tárgyalásról készült portrén - Fotó: AFP/A mészárlás túlélői a két férfi ellen vallottak. Az egyik tanú szerint parancsba adták, hogy ne pazarolják a töltényeket, ezért a katonák machetével folytatták az öldöklést.

A két férfit francia területen tartóztatták le évekkel ezelőtt. Mindketten tagadták, hogy bármi közük lett volna a gyilkosságokhoz.

A ruandai népirtás során közel 800 ezer embert mészároltak le a hutu szélsőségesek. A mostani volt a második eset, hogy egy francia bíróság hozott ítéletet az elkövetők ügyében. Korábban Pascal Simbikangwat, a hadsereg vezetőjét ítélték el 25 évre.(BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt