Franciaországban elítéltek két polgármestert a ruandai népirtás miatt

külföld
2016 július 07., 04:21
comments 22

A francia bíróság életfogytiglani börtönre ítélt két ruandai polgálmerster, akik részt vettek az 1994-es népirtásban. Tito Barahirát és Octavien Ngenzit emberiesség elleni bűncselekményekkel és népirtással vádolták. A vád szerint vezető szerepük volt annak a kétezer tuszi nemzetiségű lemészárlásában, akik Kabarondo templomába akartak menekülni az üldözőik elől.Tito Barahira és Octavien Ngenzi a tárgyalásról készült portrén - Fotó: AFP/A mészárlás túlélői a két férfi ellen vallottak. Az egyik tanú szerint parancsba adták, hogy ne pazarolják a töltényeket, ezért a katonák machetével folytatták az öldöklést.

A két férfit francia területen tartóztatták le évekkel ezelőtt. Mindketten tagadták, hogy bármi közük lett volna a gyilkosságokhoz.

A ruandai népirtás során közel 800 ezer embert mészároltak le a hutu szélsőségesek. A mostani volt a második eset, hogy egy francia bíróság hozott ítéletet az elkövetők ügyében. Korábban Pascal Simbikangwat, a hadsereg vezetőjét ítélték el 25 évre.(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.