link Forrás

Ilyen, amikor a rendőrök szednek le a tetőről

Tbg
környezetvédelem
2016 július 07., 16:29
comments 350

A Ligetvédők egyik aktivistája, Tuba Máté készített exkluzív felvételeket azokról a pillanatokról, amikor a városligeti volt Hungexpó épületének tetejéről leszedték őket a rendőrök szerda reggel.

Az aktivisták közül ketten odaláncolták-betonozták kezeiket a tetőhöz, harmadik társuk pedig végig rögzítette az eseményeket, ahogy a rendőrök és a Városliget Zrt. emberei birtokvédelmi eljárás keretében elfoglalják a területet.

Látszik, ahogy a rendőrök elözönlik a kertet, majd elkezdik kicipelni az aktivistákat. Végül felérnek a tetőre, és a felvétel készítőjét is távozásra szólítják fel. A tetőn kisebb jogvita alakul ki, ám jogértelmezésre nincs lehetőség, a rendőrök kényszerítő intézkedést alkalmaznak.

A vita háttere az, hogy míg a Városliget Zrt. szerint ők és a hatóságok jogszerűen jártak el (Baán László: „Helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben”), a ligetvédők ezt vitatják. Szerintük a Zrt. és a közreműködő hatóságok jogot sértettek, amikor a birtokvédelmi eljárást nem konkrét személyek ellen indították, a hatályos jogszabályok alapján szerintük ez lett volna a helyes út.

A filmező aktivista végül ellenkezés nélkül elhagyja a helyszínt, mégis eljárást indítanak ellene, amiért a tetőn álldogáló Városliget Zrt. vezetőinek nevére kíváncsi, ám ők a válaszadást megtagadják, jóllehet közpénzből működő közcégről van szó.

Egyébként Mozsár István és Gyorgyevics Bence a két ember, előbbi a vezérigazgató, utóbbi a zrt. vezérigazgató-helyettese, akinek a neve Mozsár szavaival ellentétben nem szerepel a Liget-projekt honlapján.

Az aktivista ellen feltett kérdései miatt a rendőrök – akik egyébként a helyszínen végig higgadtan intézkedtek – szabálysértési eljárást indítottak az eljárás akadályoztatása miatt. (A kérdésfeltevés körülbelül 15 másodpercig tartott.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.