Vezető katonai hatalmat csinálna Németországból a litván elnök

Egy nappal a varsói NATO-csúcs előtt Dalia Grybauskaite vezető német katonai szerepet sürgetett Európában a dpa német hírügynökségnek adott interjújában. A litván elnök szerint elérkezett az idő arra, hogy Németország jobban bízzon önmagában, és ne a múltba tekintsen mások történelmi érzékenységére hivatkozva.

Dalia Grybauskaite litván elnök - Fotó: AFP/Petras Malukas

Úgy látja, hogy csak egy olyan nagy és gazdaságilag erős ország, mint Németország képes pótlólagos politikai és katonai szerepet vállalni, olyan szerepet, amelyre Európának ma szüksége van. Grybauskaite szerint a mostani egy olyan új korszak, amelyben Európa új feladatokkal néz szembe, és fel kell készülnie arra, hogy megvédje magát. Ezzel a kijelentésével a NATO és Oroszország közötti konfliktusra utalt.

Hozzátette, hogy védelmi kérdésekben Európa többé nem támaszkodhat kizárólag az Egyesült Államokra, Németországnak nincs más választása, minthogy komolyabb katonai szerepet vállaljon.

Az Oroszországhoz fűződő viszony a pénteken kezdődő NATO-csúcs egyik legfőbb témája. A dpa szerint az állam- és kormányfők egyfajta, Oroszországgal szembeni elrettentési stratégiáról tárgyalnak majd. Ehhez jóvá kell hagyniuk, hogy Lengyelországban, illetve a balti államokban NATO-katonák állomásozzanak.