Utólag kerültek fel a fecskendős képek a rendőrség honlapjára

bűnügy
2016 július 07., 05:29

Kaptunk néhány szűkszavú választ a rendőrségtől a ligetvédők táborának kiürítése után bemutatott fecskendőkkel kapcsolatban. A Police.hu-n szerdán délután 4-kor jelent meg a hír, miszerint „a terület átadását követően a biztonsági szolgálat munkatársai több helyen kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket találtak [...]A szemle során a rendőrök kábítószergyanús anyagmaradványokat – marihuánát – és eszközöket találtak, amelyek lefoglalása megtörtént”.

Fotó: police.hu
photo_camera Fotó: police.hu

Az első képeken még csak néhány koszos kanalat, néhány dekket és egy marihuánára a legnagyobb jóindulattal sem hasonló növényt mutattak.

Fotó: police.hu
photo_camera Fotó: police.hu
Fotó: police.hu
photo_camera Fotó: police.hu

A ligetvédők szerint a fenti képeken egyikük gyógyteája volt, meg a Kapitány nevű társuk kanala. Nagy Dávid, a tiltakozók egyik szóvivője a 444-nek azt mondta: „A legelején kimondtuk, hogy ide nem lehet illegális szert behozni és fogyasztani, mert ez nem a hely. Ráadásul a rendőrök főleg a korai időkben napi szinten jöttek ellenőrizni és megszámolni minket. És ugyanezt a biztonsági őrök is megtették.” Szerintük lejáratásról van szó.

Majd estére a rendőrség kiegészítette a helyszíni szemléről készült galériát, és többek között egy olyan képet is feltöltöttek, amin egy kisebb rendelőre való fecskendő volt látható. A rendőrség szerint ezeket is az egyik épületben találták.

photo_camera Fotó: police.hu
Válaszában a BRFK elismerte, hogy ez a kép eredetileg nem szerepelt a galériában. A csúszást azzal indokolták, hogy elhúzódott a vizsgálat: „
A rendőrség a helyszíni szemlét folyamatosan végezte, egy több épületből és helyiségből álló épületegyüttesben, így a rendőrségi közlemény a készült felvételekkel folyamatában frissült
".
Fotó: police.hu
photo_camera Fotó: police.hu
A rendőrség szerint a megtalált tűknek csak egy része érintkezett illegális szerekkel, a többi steril volt. Arra a kérdésre, hogy a ligetvédők eltávolítása és az épület átkutatása között járhatott-e a rendőrökön kívül más is az épületben, azt írták, „
illetéktelen személyek nem
”. Mindenestere az eredeti, rendőrségi közlemény arról szól, hogy a kábítószer-fogyasztásra utaló jeleket a biztonsági szolgálat emberei találták meg, és ezt követően szóltak a rendőröknek.

A Ligetvédők ezzel kapcsolatban ezt írták ki a Facebookra: „A rendőrség 7 órakor körbevette, majd kiürítette a tábor helyszínét. Ezután 11 órakor átadták a területet a biztonsági őröknek. Majd 15 óra után helyszínelő nyomozók jelentek meg a tábor területén, keresőkutyákkal. Tehát az időközben eltelt körülbelül 4 óra alatt a biztonsági őrök bármit elhelyezhettek a területen, így a rendőrségi kutatás eleve értelmetlen, különösebb bizonyító ereje nincs.”

Bár még az sem sikerült tisztázni, hogy a fecskendők pontosan mikor kerültek az évek óta üresen álló épületbe, a kormánysajtó egyből lecsapott a rendőrségi közleményre, és „drogtanyáról” beszélnek.

Korábban tényleg voltak ott junkie-k a ligetvédők előtt

A Hungexpo épületei korábban évekig üresen álltak, és mindt minden ilyen magára hagyott helyen, itt is megjelentek a drogosok. A Liget projekt irányítói márciusban, még a ligetvédők megjelenése előtt bejárást tartottak a sajtónak. Eldobott fecskendő a Hungexpó épületében egy márciusi bejáráskor - Fotó: Hernádi Levente Haralamposz / IndexEkkor az Index fotósa képeket is készített a földön heverő fecskendőkről. Így az is lehet, hogy a szerdán bemutatott darabok már a ligetvédők beköltözése előtt ott voltak.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.