Nekimegy az EU Horvátországnak a frankhitelesek kimentése miatt

eu
2016 július 08., 14:28
comments 108

Kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság Horvátország ellen a svájci frank alapú hitelek eurósítása miatt. A bizottság szerint azzal, hogy Horvátország euróra váltotta a svájci frank alapú hiteleket, és annak költségeit a bakokra hárította, megszegte a befektetésekről szóló uniós törvényeket és bilaterális szerződéseket.

A Bizottság szóvivője szerint a horvát kormány megpróbálja megvédeni a hiteleseket, akiknek az árfolyamváltozás jelentős terhet jelent, ők ezt is támogatják is. Ugyanakkor úgy látják, a horvát parlament olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé tette minden hitelfelvevő számára, hogy a svájci frank alapú hiteleik euróra váltását az aktuális piaci árfolyamon tegyék meg, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes. Ennek a költségeit pedig majdnem teljes egészében a hitelintézeteknek kellett állniuk, ez pedig túlhalad azon a legitim célon, hogy megvédjük a szegényeket és elkerüljük a hitelválságot.

Az Európai Bizottság szerint a törvény visszaható hatálya veszélyezteti a jogbiztonság elvét, és egyúttal aláássa a befektetők bizalmát is.

A horvát parlament tavaly januárban szavazta meg a kormány javaslatát, amelynek értelmében egy évre 6,39 kuna/svájci frank árfolyamon rögzítik a frankban felvett hitelek törlesztési árfolyamát. A svájci frank alapú hitelek eurósításáról szóló törvény szeptemberben fogadták el a képviselők. A hitelintézeteknek három hónapjuk volt arra, hogy átváltsák a kölcsönöket, a költségeket pedig saját maguknak kellett állniuk, amit adókedvezmény formájában leírhattak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.