Kitört az anyaságbotrány Nagy-Britanniában: lehet-e jó miniszterelnök, akinek nincs gyereke

külföld
2016 július 10., 18:12
comments 88

Újabb komoly botrány rázza meg éppen az amúgy is romokban fekvő brit konzervatívokat. Miután kiderült, hogy a David Cameron helyére kiírt pártvezetői versenyben a Boris Johnsont hátbadöfő Michael Gove helyett két politikusnő, Theresea May és Andrea Leadsom közül kerülhet ki a győztes, Leadsom dobta be, hogy jobb miniszterelnök lenne belőle, mint Mayből, mert neki van gyereke és így több köze van az ország jövőjéhez.

A kijelentésből komoly felháborodás lett, de Leadsom nem kért még elnézést a szavaiért, szerinte a Times egyszerűen félreértelmezte, amit mondott. Közben viszont több befolyásos tory politikus jelezte, hogy Leadsomnak ki kéne szállnia a versenyből, ezzel a mostani sztorival is csak azt igazolta, hogy nem való miniszterelnöknek.

May (b.) és Leadsom (j.). AFP PHOTO / BEN STANSALL AND Leon NEAL
photo_camera May és Leadsom (AFP PHOTO / BEN STANSALL AND Leon NEAL)

Olyan politikusok is egyetértenek ezzel, akik az EU-ból való távozást támogató kampányban még Leadsommal dolgoztak együtt. Priti Patel, a munkaügyi miniszter szerint például Leadsom túl megosztó személyiség ahhoz, hogy nyerhessen egy országos választáson.

És vannak olyan párttagok is, akik a kilépésen gondolkodnak, ha tényleg ő nyerné a párton belüli választást, mivel egyes nézetei szerintük túl közel állnak a szélsőjobbhoz.

A híressé vált Times-interjúban Leadsom arról beszélt, hogy May biztos nagyon szomorú, amiért nincs gyereke. Ugyanis ha valaki anya, akkor számára valódi tétje van Nagy-Britannia jövőjének.

Leadsom azt állítja, hogy ennek épp ellenkezőjét nyilatkozta a Timesnak, csak kiforgatták a szavait. Erre válaszul a lap nyilvánosságra hozta a hangfelvételt és közölték a beszélgetés szerkesztetlen verzióját is.

link Forrás

Akadnak viszont Leadsom támogatói között, akik azt gondolják, hogy csak lejáratókampány indult jelöltjük ellen, akit a pártelit és a hozzájuk tartozó sajtótermékek akarnak megbuktatni.

Az biztos, hogy a nem csak nemzetközileg, de még otthon is viszonylag ismeretlennek számító Leadsom körül több botrányos ügy is kirobbant az utóbbi napokban, amióta egyike lett a két lehetséges pártvezetőnek. Kiderült például, hogy korábbi önéletrajzában meglehetősen kiszínezte a Cityben vállalt munkáját, felnagyítva saját feladatkörét.

A másik komoly érv vele szemben, hogy nincs komolyan vehető politikai tapasztalata. Ezzel szemben May 2010 óta belügyminiszter és jelenleg őt támogatja a szavazásra jogosult konzervatívok többsége is. Viszont May a brexit-kampányban a maradás mellett kampányolt, miközben a párt szavazóinak többsége a kilépésre szavazott.

Azaz a párton belüli miniszterelnök-választásnak újra témája lehet az EU és Nagy-Britannia sorsának kérdése is, mivel az energiaipari államtitkár Leadsom már jelezte, hogy ahogy lehetne, kiléptetné országát az EU-ból, addig Maytől sokan nem feltétlen számítanak ennyire egyértelmű lépésre. Érezhette ezt a hangulatot May is, mert a hétvégén arról beszélt, hogy a brexit az brexitet jelent.

A választás könnyen felszínre hozhatja majd a konzervatívok között megbúvó különbségeket is: Leadsom nem csak a brexitet támogatta, de támadta a melegházasság legalizálását és visszaállítaná a kutyákkal vívott rókavadászatot is, azaz olyan klasszikus jobboldali nézeteket támogat, melyekkel szemben épp a Cameron vezette tory kormány tett lépéseket. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.